"Evaluarea cadrelor didactice se schimba. Titularizarea nu cred ca e un lucru pe care trebuie sa il schimbam", a spus Sorin Cimpeanu, la
Digi24. In urma cu un an, ministrul avea o alta parere. Atunci, el declara ca modalitatea de
titularizare a profesorilor trebuie schimbata, iar o solutie este
titularizarea pe perioada determinata.
Sorin Cimpeanu a vorbit despre importanta finantarii sistemului de educatie si a afirmat ca este "o utopie sa iti doresti o educatie de calitate fara profesori, dupa cum este utopic sa iti doresti profesori buni fara salarizare motivanta". Ministrul Educatiei a explicat si ce inseamna, in opinia sa, o salarizare corecta pentru cadrele didactice.
"Avem multi profesori buni, avem profesori care au multe parti bune, care trebuie pastrate, insa trebuie dezvoltate si celelalte. As vrea sa intelegem cu totii diferenta intre invatamant centrat pe cunostinte si invatamant centrat pe competente, as vrea sa beneficieze de formare in acest sens. (...) Asta inseamna o transformare abordarii profesorilor care va fi impusa: atunci cand n-o sa mai ai o tabla clasica cu creta si o sa ai o tabla interactiva, cred ca fiecare va face eforturi sa se adapteze.Mai apoi, foarte important, pentru ca este o utopie sa iti doresti o educatie de calitate fara profesori, dupa cum este la fel de utopic sa iti doresti profesori buni, absolventi ai universitatilor dintre cei mai buni care sa imbratiseze cariera didactica, fara o salarizare motivanta. Deci este nevoie de resurse financiare, o spun si o repet, pentru implementarea acestui pachet legislativ care sa faca posibila transpunerea in realitate a proiectului Romania Educata, dupa calculele mele e nevoie de o investitie in educatie anuala – si vorbesc in fiecare an – de 15% din bugetul national. Salarizarea profesorilor, sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie sa le si oferim, ar trebui sa fie in opinia mea – unii spun 25% din salariul maxim din grila bugetara – altii spun salariul mediu pe economie, sunt pe undeva pe acolo, si 3.650 sau 3.750 lei salariul debutantului", a spus Sorin Cimpeanu.
Ministrul Educatiei a vorbit si despre cat de necesara este evaluarea psihologica a profesorilor, mai ales in perioada post-pandemica.
”E trist pentru ca in fiecare zi primim reclamatii pe acest palier al evaluarii psihologice. Evaluarea psihologica, mai ales in aceasta perioada post pandemica este extrem de importanta. Nu va fi o problema de posturi alocate, nu va fi o problema de resurse, nici macar de resurse financiare, este o problema cu privire la numarul mare de profesionisti care sunt necesari pentru a face aceste evaluari. Daca vom ramane la aceasta evaluare psihologica formala, vom avea in continuare aceleasi probleme sau chiar mai multe decat avem acum", a spus Sorin Cimpeanu.
Atentie! Incep inspectiile la clasa si probele practice la Titularizare 2022
Luni, 23 mai 2022, au fost publicate la avizier si pe pagina web a inspectoratelor scolare graficul privind sustinerea probelor practice / orale si a inspectiilor speciale la clasa, potrivit calendarului oficial pentru Titularizare 2022.
Probele practice/ orale si inspectiile la clasa se organizeaza si se desfasoara in perioada 24 mai – 30 iunie 2022. In aceeasi perioada se solutioneaza si eventualele contestatii la aceste probe. De asemenea, acum pot participa la probele practice/orale si inspectiile la clasa si cadrele didactice titulare ramase cu reducerea de activitate nesolutionata sau a caror reducere de activitate a aparut in perioada martie - mai 2022.
La data de 4 iulie 2022 se vor afisa la avizierul si pe pagina web a inspectoratelor scolare rezultatele la probele practice/ orale si la inspectiile speciale la clasa.
Proba scrisa a concursului national de Titularizare 2022 are loc in data de 13 iulie 2022.
Titularizarea reprezinta concursul pentru angajare in invatamant. Candidatii care obtin medii peste 7 se pot angaja pe perioada nedeterminata, iar cei care obtin media peste 5 - pe perioada determinata, daca exista posturi disponibile, scoase la concurs.