Ludovic Orban a fost intrebat ce se intampla in situatiile in care cadrele didactice refuza sa predea online copiilor.
"Nu pot sa imi imaginez ca un profesor poate sa refuze sa predea copiilor.
Vom lua masurile legale care se impun in astfel de situatii.
Daca va fi necesar sa facem modificari la legea educatiei, vom face.
Nu trebuie sa judecam dascalii pentru cateva cazuri individuale. Unde sunt, vom lua masuri legale. Dar, majoritatea se adapteaza si isi fac datoria", a declarat Orban.
In ceea ce priveste perioada alegerilor, in care orele se vor sustine online acolo unde sunt sectii de votare in scoli, premierul a declarat ca ministrul Educatiei Monica Anisie a avut o serie de consultari cu reprezentantii asociatiilor comunelor, oraselor, municipiilor si celor judetene, pentru a analiza cum se vor desfasura atunci cursurile. Nu se vor suspenda cursurile, ci se vor desfasura online, a subliniat prim-ministrul. Astfel, in perioada 24 - 29 septembrie, elevii nu vor merge la scoala, ci vor face lectii online.
Scolile cer profesorilor sa transmita online orele de curs (live) catre elevii aflati acasa. Sunt obligati profesorii sa accepte acest lucru? Pot ei refuza?
Portal Invatamant a stat de vorba cu un avocat, pentru a afla un raspuns specializat la intrebarea de mai sus.
Intrebare: Pot profesorii sa refuze difuzarea orele online?
Raspunsul avocatului: Profesorii ar trebui sa accepte acest lucru. In caz contrar, pot fi sanctionati disciplinar.
Mai exact, potrivit art. 280 alin. (1) din Legea nr. 1/2011: Personalul didactic, personalul didactic auxiliar, precum si cel de conducere, de indrumare si de control din invatamantul preuniversitar raspund disciplinar pentru incalcarea indatoririlor ce le revin si a fisei anuale a postului ocupat potrivit contractului individual de munca, precum si pentru incalcarea normelor de comportare care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului unitatii/institutiei, conform legii.