Potrivit
Edupedu.ro, la intalnirea de la Ministerul Muncii vor fi prezenti si reprezentanti ai Ministerului Educatiei si ai Ministerului Finantelor.
In urma cu doua zile, liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" au cerut, intr-o
scrisoare deschisa, o clarificare din partea ministrului Educatiei privind suma luata in calcul pentru acordarea indemnizatiei de hrana pentru profesorii care sunt incadrati in regim de plata cu ora sau cumul si care obtin venituri mai mari de 8000 de lei net.
Sindicalistii vor ca suma de 8000 de lei prevazuta la art. XXVI pct.1 din Legea nr. 296/2023 sa aiba in vedere salariul aferent fiecarui contract individual de munca, nu veniturile salariale in total.
Acestia au atras atentia ca "textul legii este interpretat in mod eronat de unele unitati de invatamant si inspectorate scolare", atat in privinta indemnizatiei de hrana, cat si in privinta voucherelor de vacanta.
Ce prevede art. XXVI din Legea nr. 296/2023, privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung:
"Art. XXVI Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 18, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18 (1) Incepand cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, pentru personalul incadrat ale carui salarii lunare nete sunt de pana la 8.000 lei, inclusiv indemnizatii de hrana la nivelul anual a doua salarii minime pe economie in vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele pretului de consum comunicat anual de Institutul National de Statistica, incepand cu 2025, cu exceptia personalului Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justitiei, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, precum si a personalului politiei locale care, potrivit legii, beneficiaza de drepturi de hrana in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”
In scrisoarea catre Ministerul Educatiei, sindicatele semnaleaza ca, in raport de dispozitiile Codului muncii si ale Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, "este evident ca suma de 8000 lei prevazuta la art. XXVI pct. 1 din Legea nr. 296/2023 are in vedere salariul aferent fiecarui contract individual de munca — in niciun caz cumulul de salarii".
"Daca legiuitorul ar fi intentionat sa blocheze plata indemnizatiei de hrana pentru cei cu venituri totale peste 8000 lei net ar fi utilizat sintagmele "suma salariilor nete” sau "veniturile nete". Cum nu a facut-o, este evident ca intentia legiuitorului a fost sa nu acorde indemnizatia de hrana celor care depasesc 8.000 lei net in baza unui singur contract individual de munca", se mai arata in scrisoarea deschisa semnata de liderii de sindicat.
Totodata, un angajat care la norma de baza are un salariu de 6.000 lei net, iar in baza unui alt contract individual de munca (incheiat la plata cu ora sau cumul), primeste un salariu net de 2.100 lei, beneficiaza in continuare de indemnizatia de hrana, indiferent daca respectivele contracte individuale de munca sunt la acelasi angajator sau la angajatori diferiti, mai semnaleaza sindicalistii in scrisoarea catre Ministerul Educatiei.