„Prorogam pana la sfarsitul anului aplicarea masurii privind eliberarea din functie a angajatilor aflati la varsta pensionarii. In acest interval de timp, toata lumea va fi obligata sa organizeze concursuri pentru posturile contractuale din administratia centrala si locala. In niciun caz, nu lasam spitale fara medici si scoli fara dascali”, a spus Marcel Ciolacu.
Totul a pornit de la Ordonanta de Urgenta nr. 9/2025, publicata vineri in Monitorul Oficial. Actul normativ stabileste, printre altele, ca personalul contractual platit din fonduri publice nu mai poate ramane angajat la stat dupa indeplinirea conditiilor de pensionare si emiterea deciziei. Este vorba de angajati din toate institutiile publice, care n-ar mai putea sa-si continue activitatea, chiar daca vor sa renunte la pensie.
Sindicatele acuza: Nu mai conteaza ca suntem in mijlocul anului scolar, conteaza doar sa scapam de pensionarii care-si completau veniturile si asa mici
In acest context, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” au transmis un comunicat in care acuzau guvernantii ca „
vor sa inchida peste noapte contractele de munca pentru toti cei care au primit deciziile de pensionare, indiferent daca sunt indispensabili pentru unitatile de invatamant sau nu”.
"Dupa ce ne-au tinut in greva peste 3 saptamani, dupa ce au amanat majorarile salariale prin tergiversarea aprobarii noului proiect al Legii salarizarii personalului platit din fonduri publice, acum membrii Executivului vor sa inchida peste noapte contractele de munca pentru toti cei care au primit deciziile de pensionare, indiferent daca sunt indispensabili pentru unitatile de invatamant. Si au facut totul pe sub masa, fara consultarea partenerilor sociali, cu un articol ascuns intr-o ordonanta de urgenta privind gazele naturale. Cel putin asta reiese din masurile anuntate de inspectorate care vin sa interpreteze dispozitiile art. IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2025. Nu mai conteaza ca suntem in mijlocul anului scolar, nu mai conteaza nimic, conteaza doar sa scapam de pensionarii care-si completau veniturile si asa mici dupa o viata dedicata scolii romanesti. Am cerut astazi Ministerului Educatiei si Cercetarii sa dispuna, in regim de urgenta, masurile necesare pentru ca in unitatile de invatamant preuniversitar sa nu aplice acest articol din OUG 9/2025", a transmis sindicalistii.
Ulterior, dupa sedinta de Guvern de joi, 13 martie, sindicalistii au revenit cu mesajul ca, in urma demersurilor facute, Guvernul va modifica articolul IV din OUG 9/2025.
Ce prevede OUG care interzice angajarile la stat dupa pensionare
Ordonanta de Urgenta nr. 9/2025 pentru reglementarea unor masuri referitoare la unele proiecte de extindere si schimbare a destinatiei, conversia sau modernizarea retelelor de transport si distributie a gazelor naturale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative:
"Articolul IV - La articolul 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu urmatorul cuprins:
(10) Raportul de munca al personalului contractual platit din fonduri publice in conformitate cu prezenta lege, care indeplineste conditiile de pensionare si pentru care a fost emisa decizia de pensionare, inceteaza de drept, in conditiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, chiar daca salariatul a solicitat suspendarea platii pensiei.
Reprezentantii Casei de Pensii, luati prin surprindere de OUG 9/2025
Intr-o reactie pentru
DigiEconomic, presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Daniel Baciu, si-a exprimat surprinderea fata de adoptarea acestui act normativ.
„Nu este initiator Ministerul Muncii, cu atat mai putin Casa Nationala de Pensii, institutie aflata in subordinea ministerului. Pe toata lumea a luat prin surprindere acest act normativ. In general, un act normativ vine la avizare, deci noi trebuia sa stim despre aceste lucruri. In momentul de fata, noi n-am avut cunostinta despre el si actualmente incercam sa-l diseminam, sa-l disecam pe stanga si pe dreapta, sa vedem cum il aplicam”, a declarat Daniel Baciu.