Iata doar 3 dintre motivele care ii determina pe profesori sa se fereasca de lectiile online:
1) Lipsa dotarilor tehnice
Multi dintre profesori nu au primit dispozitive electronice conectate la internet, pe care sa le foloseasca pentru orele online.
Acestia atrag atentia ca nu li se poate impune sa foloseasca laptopurile personale in interes de serviciu si ca trebuie gasite solutii cat mai repede, pentru a putea sa predea online, cu toate resursele necesare.
Liderii sindicatelor recunosc ca achizitiile de echipamente necesare nu s-au facut inca, deoarece este an electoral:
"Suntem prinsi cu campania electorala, multi inspectori sunt si ei prinsi cu campania si pana in prezent nu au fost accesati acesti bani. Daca ne preocupam din luna aprilie sa absorbim aceste fonduri, sa avem mijloacele tehnice in clasa, nu ne mai puneam aceasta problema", a spus Cornelia Popa, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, conform
digi24.ro.
2) Orele "sparte" de hackeri
Unii elevi au dat linkurile altor colegi, care au intrat si au deranjat ora. Au fost jigniti profesorii, imaginile au fost puse pe Facebook.
In unele cazuri, situatiile s-au repetat, iar profesorii atrag atentia ca Ministerul Educatiei nu a facut nimic. Nu exista o legislatie clara care sa reglementeze cum participa elevii la ore, ce obligatii au si ce se intampla daca nu-si respecta aceste obligatii.
Mai mult, multi dintre profesori inca nu au semnat documente care sa le garanteze protectia datelor personale, in momentul in care sunt filmati.
3) Dificultatile de adaptare
Desi formarea profesorilor pentru a preda online este in desfasurare, multi dintre ei nu au beneficiat inca de cursuri temeinice. Cadrele didactice trebuie sa se adapteze din mers la un sistem cu care nu sunt obisnuiti si le este dificil sa lucreze simultan si cu elevii din clasa si cu cei de acasa. Mai mult, ei intampina multe probleme tehnice in momentul in care folosesc echipamentele.
Acestea sunt doar cateva dintre problemele intampinate, care trebuie rezolvate cat mai repede, in conditiile in care aproximativ 4.600 de scoli din Romania fac scoala inclusiv online.