Ligia Deca a precizat ca miercuri a avut loc, la Ministerul Muncii, o intalnire cu liderii federatiilor sindicale din invatamant.
Trei scenarii privind salariile profesorilor
"S-a discutat calendarul de lucru, formatul. Urmeaza ca fiecare sindicat sa isi desemneze o echipa tehnica, care, alaturi de reprezentantii Ministerului Muncii si ai Ministerului Educatiei, sa lucreze concret. S-a agreat ca se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrata deja la Ministerul Educatiei, impreuna cu federatiile sindicale, la sfarsitul anului trecut, inceputul acestui an. Am agreat ca in circa 10 zile aceste echipe tehnice vor veni cu variantele si domnul ministru Budai a anuntat ieri: aceste variante vor fi transmise pentru evaluarea impactului, ca apoi ele sa intre in discutia politica cu liderii coalitiei si cu celelalte ministere, care trebuie sa spuna in ce masura variantele sunt sustenabile din punct de vedere financiar", a afirmat ministrul, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria, potrivit
Agerpres.
Deca a subliniat ca "absolut toate variantele de lucru" pleaca de la principiul conform caruia salariul debutantului este egal cu salariul mediu brut pe economie. Intrebata care va fi cel mai mare salariu, Deca a replicat ca acest aspect nu a fost stabilit, dar ca s-a discutat inclusiv despre o echivalenta cu anumite pozitii din grila de la Sanatate.
"Au existat discutii pe aceasta tema. A ramas ca in analiza celor trei scenarii sa fie stabilit acest salariu. S-a discutat, in linii mari, despre o echivalenta cu anumite pozitii din grila de la Sanatate. (...) Cam aceasta a fost discutia, ca un profesor cu peste 25 de ani vechime, gradul 1, sa aiba o echivalenta cu o functie din contextul grilei de la Sanatate, cu un anumit tip de medic. Va rog sa-mi permiteti sa nu intru in detalii, pentru ca a ramas o chestiune care va fi analizata de catre grupurile tehnice si va face parte dintre cele trei variante", a spus ea.
Salariul debutantilor, egal cu salariul mediu brut pe economie
Ligia Deca a adaugat ca sindicatele si autoritatile sustin o salarizare cat mai motivanta pentru cadrele didactice, dar ca trebuie stabilit modul in care acest sistem sa fie unul sustenabil din punct de vedere financiar.
"Ma bucur ca am ajuns in aceasta etapa. Ca principiu, asa cum Ordonanta de Urgenta 57 statueaza, se pleaca de la salariul debutantului sau asistentului universitar, egal cu salariul mediu brut pe economie si nu vor fi afectate alte cresteri procentuale ale salariilor care sunt deja prevazute in lege. Si aici ma refer, de exemplu, la gradatia de merit sau la sporul de dirigentie. (...) Pana acum am agreat mai degraba principii generale si calendar. Sigur ca da, ei sustin o salarizare cat mai motivanta pentru cadrele didactice, asa cum facem si noi. Ceea ce trebuie sa stabilim este modul in care acest nou sistem de salarizare din invatamant reuseste sa fie si sustenabil din punct de vedere financiar", a precizat Deca.
Liderii de sindicat au decis suspendarea grevei generale in invatamant, dupa ce Guvernul a adoptat un OUG in care apare mentionat faptul ca salariul de baza al profesorului debutant va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie si care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, precum si ca prima transa din majorarile salariile sa fie de 50%, de la 1 ianuarie 2024.
"Noi am respectat in permanenta ce au cerut oamenii. Am fost acuzati ca suntem tradatori. Nu, noi am luat decizia de suspendare fiind mandatati de liderii sindicali. Mai sunt oameni nemultumiti, care considera ca am tradat. Nu am tradat cu absolut nimic", a spus Simion Hancescu, liderul FSLI, intr-o conferinta de presa.
Sindicalistii avertizeaza ca, in situatia in care in textul noii legi a salarizarii nu se vor aplica principiile cuprinse in ordonanta de urgenta, greva va fi reluata la inceputul anului scolar viitor.