"Ne intalnim pentru a vedea exact care este stadiul de indeplinire al angajamentelor asumate de catre majoritatea parlamentara si de catre Guvernul Romaniei. Nu conteaza ca s-a schimbat un premier si ca s-a linistit, pentru ca actualul premier a fost parte activa la negocierile purtate in perioada grevei, si a vedea cum arata proiectul legii unitare de salarizare, care este in stadiu de realizare, pentru ca in luna septembrie trebuie sa intre in dezbatere parlamentara. Sigur, nu numai acest lucru: ne intereseaza si pe noi cum noile masuri fiscale care urmeaza sa fie adoptate prin asumarea raspunderii guvernamentale afecteaza sau nu afecteaza finantarea sistemului de invatamant preuniversitar si buna functionare a unitatilor la invatamant preuniversitar. Sunt mai multe aspecte pe care vrem sa le discutam astazi cu primul ministru si sa primim niste raspunsuri cat se poate de clare", a spus Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", potrivit
Agerpres.
Referitor la noile masuri fiscale, liderul sindical a sustinut ideea ca acestea, in formele vehiculate in mass-media, vor afecta sistemul de invatamant preuniversitar.
"In primele variante care se discutau pe surse, sistemul de invatamant preuniversitar va intra in colaps. Adica in situatia in care desfiintezi institutiile care au sub 50 de angajati... Va dati seama ca sunt unitati scolare care s-ar fi inchis, dar nu mai discut de inspectoratele scolare exact. Deci, cam 80% din inspectoratele scolare dispareau in astfel de de conditii. Sub nicio forma masurile vehiculate in presa nu puteau fi aplicabile sistemului de invatamant preuniversitar, iar cei care au propus, daca ele sunt reale, demonstreaza foarte clar ca n-au nici cea mai vaga idee vizavi de functionarea sistemului de invatamant", a mentionat Marius Nistor.
Incepeti perfect noul an scolar cu ...
➧ Agenda Cadrului Didactic pentru anul scolar 2023-2024! Cuprinde toate informatiile din noul an scolar + pagini dedicate diverselor sarcini de lucru + caricaturi inspirate din viata la catedra! Detalii AICI <<
In acelasi timp, presedintele FSE "Spiru Haret" a subliniat ca, in ceea ce priveste proiectul legii salarizarii unitare, se asteapta ca actul normativ sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor.
"Pe partea de salarizare, asteptam proiectul legii unitare de salarizare. Avem o grila de salarizare care a plecat de la acel prag care a fost negociat si a fost acceptat, ca salariul debutantului pe studii superioare sa fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Grila a fost inaintata catre Ministerul Muncii, iar Ministerul Muncii trebuia sa preia grilele din toate domeniile bugetare, sa le puna cap la cap, pentru ca ele sunt interconectate si, bineinteles, sa vedem cum arata proiectul, sa vedem foarte clar care este pozitia noastra in raport cu celelalte categorii bugetare. Asteptarile sunt legate de intrarea in vigoare a legii de la 1 ianuarie 2024", a afirmat liderul de sindicat.