Veste buna pentru profesorii care se vor titulariza in mediul rural: acestia vor primi o prima de instalare in valoare de 3 salarii medii brute pe economie, a explicat, joi, insusi ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
Ministrul Educatiei a prezentat, intr-o conferinta de presa, mai multe propuneri care au fost acceptate in cadrul dezbaterii pe proiectele legilor Educatiei si care se vor regasi in noua forma a textelor normative.
"Am agreat ca pentru acele cadre didactice care se vor titulariza in scoli din mediul rural, din mediul izolat, va exista si o prima de instalare. In momentul de fata luam in considerare trei salarii medii brute pe economie - prima de instalare pentru cadrele didactice care vor decide sa se titularizeze in scoli din mediul rural. Sigur va exista si o perioada de timp minima in care acei profesori care au decis sa se titularizeze in mediul rural vor exercita actul educational in interesul acelor copii din mediul rural", a declarat Cimpeanu.
Cum salariul mediu brut pe economie este in acest moment de 6.095 lei, asta inseamna ca profesorii titularizati in zonele rurale vor primi 18.285 de lei ca prima de instalare, tot suma bruta.
"Sigur, va exista si o perioada de timp minima in care acei profesori care au decis sa se titularizeze in mediul rural vor exercita actul educational in interesul acelor copii din mediul rural", a adaugat ministrul, fara sa precizeze despre ce interval de timp este vorba.
Pe langa prima de instalare pentru profesorii titularizati in mediul rural, ministrul a vorbit si despre integrarea copiilor cu cerinte educationale speciale in invatamantul de masa, mentionand ca cei care au forme usoare de afectiuni vor fi preluati in invatamantul de masa gradual.
"Am vazut in spatiul public promovata fara niciun fel de logica ideea desfiintarii scolilor speciale. (...) Aceste scoli speciale trebuie sustinute. Exista prevederi care cresc puternic finantarea pentru aceste scoli. (...) In scolile speciale vor fi doar acei elevi care sunt la un nivel al cerintelor speciale care nu permite integrarea in invatamantul de masa. Integrarea in invatamantul de masa se va face doar pentru acele afectiuni mai usoare ale copiilor cu CES, care vor permite integrarea in invatamantul de masa. Aceasta integrare in invatamantul de masa se va face gradual", a spus acesta.
El a precizat ca aceasta integrare se va face pe masura ce in scolile din invatamantul de masa va exista infrastructura, inclusiv cabinete psihopedagogice si elementele specifice necesare, existenta unui numar suficient de profesori de sprijin si consilieri si a formarii cadrelor didactice, astfel incat sa se inteleaga nevoia copiilor cu cerinte speciale.
"Acolo unde este posibil, in masura in care sunt create conditiile din perspectiva infrastructurii, a resursei umane si a pregatirii profesorilor, ei vor fi preluati gradual, nu maine, nu toti odata, gradual, in timp, doar pe masura ce acea scoala va demonstra ca indeplineste cele trei conditii simultan. Mai mult decat atat, avem tot pe parcursul dezbaterilor rezultat si urmatorul lucru: profesorii din invatamantul de masa, nefiind familiarizati cu nevoile acestor copii cu cerinte educationale speciale, vor beneficia de un spor de 5% pentru fiecare copil cu cerinte educationale speciale inmatriculat intr-o clasa, maximum 15%, pentru ca intr-o clasa vor putea fi integrati maximum trei copii cu cerinte educationale speciale, pe palierele usoare de afectare, cele care vor permite. Acest lucru se va face, bineinteles, la solicitarea parintilor si nu automat", a adaugat Cimpeanu.
Violeta 29 Aug. 2022 08:05:58
Pentru profesorii deja titulari, care se transfera din urban in rural, e vlabila aceasta prima ? Aveti si aceasta categorie in vedere?