Testare COVID profesori
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" avertizeaza Guvernul ca vor ataca in justitie "orice act prin care angajatii din invatamant vor fi obligati sa se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19", potrivit unui comunicat de presa.
Sindicalistii sustin ca potrivit Codului Muncii, acest lucru nici nu este permis si aduc ca argument art. 175, conform caruia, "masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati".
Tinand cont de acest articol, si nu numai, orice suma pentru asigurarea sanatatii angajatului la locul de munca trebuie asigurata de angajator, sustin cele doua federatii sindicale.
In al doilea rand, sindicalistii spun ca Guvernul nu si-a indeplinit obiectivul asumat inca din martie 2021 de a vaccina 70% din populatie, "cifra care conducea la imunizarea de masa".
"Daca Guvernul isi respecta obiectivul si, prin campaniile publice, determina 70% din populatia Romaniei sa se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masa iar astazi nu mai eram sub amenintarea acestui val 4. Esecul guvernantilor nu trebuie decontat de angajatii din invatamant. Avand in vedere cele prezentate mai sus si tinand cont ca peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajatii din invatamant s-au vaccinat deja, consideram ca orice act normativ prin care se vrea introducerea testarii cu plata este atat ilegal, cat si imoral", sustin sindicatele.
Secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a vorbit miercuri seara, la Digi24, despre posibilitatea de a se legifera vaccinarea sau testarea obligatorie in cazul unor categorii profesionale, printre care ar fi incluse si cadrele didactice.