Seful ANAF a transmis ca si-ar dori ca, din 2023, Agentia sa dispuna de un sistem performant prin care sa trimita SMS-uri catre profesorii care ofera meditatii fara sa plateasca impozite.
„Va dau un exemplu de reclamatie: am dat milioane la profesor si copilul meu a picat bacul. Se supara parintele, suna la Telverde al ANAF si reclama. Cand ai primit o asemenea reclamatie, esti obligat sa te duci sa verifici”, a spus presedintele ANAF, scrie
B1TV.
Tot de anul viitor ar urma sa fie impozitate si veniturile obtinute de vloggeri, spune seful ANAF.
„Sunt multe persoane care obtin venituri din acest gen de activitati, care sunt mai noi. Multi dintre ei sunt foarte tineri, poate nu au inteles ca trebuie declarate veniturile. Vreau ca anul viitor, la foarte multe categorii de contribuabili de acest gen, ANAF sa le trimita informari in scris, sa le spunem ce trebuie sa faca. Eu cred foarte mult si in educarea contribuabilului”, a mai spus Lucian Heius.
Profesorii care dau meditatii elevilor, vanati de ANAF
Incepand cu acest an, profesorii care dau meditatii vor fi nevoiti sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa depuna o declaratie referitoare impozitul pe venit (Formularul 212), pana la data de 25 mai a fiecarui an, anunta ANAF, care publica un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice care realizeaza venituri din aceste activitati.
Inca de la inceputul acestei luni, reprezentantii ANAF au anuntat ca si-au propus verificarea contribuabililor si marirea gradului de conformare fiscala pentru colectarea banilor din bugetul de stat, iar printre persoanele vizate se numara si profesorii care obtin venituri din meditatii.
Controalele ANAF la meditatii prezinta riscuri care pot fi evitate si masuri de preventie. Situatia in care se afla un profesor oferind meditatii fara a declara venitul este un real pericol.