"Avem in pregatire, de asemenea, actul normativ prin care transpunem in cadrul national Ditcom. Acesta va fi util in mai multe planuri. Unul dintre ele, pentru ca in scoala avem nevoie de digitalizare, va fi lansarea unui alt apel la inceputul anului viitor, primul trimestru din 2023, in urma caruia 100.000 de profesori vor fi formati din perspectiva pedagogiei digitale. In primul trimestru din anul 2023 se lanseaza acest apel, in ultimul trimestru din anul 2024 vor trebui sa se fi derulat deja formarile pentru 100.000 de profesori. Ca sa formezi 100.000 de profesori sigur ca ai nevoie de transpunerea Ditcom in cadrul national, dar mai ales ai nevoie de formatori, ai nevoie de profesionisti care sa poata sa formeze acesti profesori”, a explicat ministrul Educatiei, la evenimentul "Starea Natiunii: Nivelul Literatiei Digitale in Romania", potrivit
news.ro.
Sorin Cimpeanu a vorbit si despre reforma prin care in fiecare clasa vor fi inlocuite tablele clasice cu table interactive.
"In paralel, pe un alt plan, am lansat deja specificatiile tehnice pentru ceea ce va trebui sa se regaseasca in fiecare scoala. Este vorba de acea reforma, esentiala ii spun, prin care am asumat, cu toate criticile de rigoare, ideea
renuntarii la tabla clasica cu creta si burete din fiecare din cele peste 80.000 de sali de clasa din Romania. De ce cred foarte mult in aceasta schimbare? Pentru ca odata ce profesorii care sigur vor avea definit si profilul competentelor digitale, vor beneficia si de formare, dar in realitate zi de zi vor intra intr-o sala de clasa in care vor avea un smart board pe care chiar si cei cu competente digitale minime vor sti sa scrie similar cu creta pe tabla”, a afirmat Sorin Cimpeanu.
El a precizat ca elevii vor fi mai atenti cu noul sistem si vor deprinde rapid sistemul de transfer in propriile device-uri a lectiei predate de profesor.
"Sunt convins ca vor fi mult mai atenti pentru ca in afara de tabla si creta avem si buretele, profesorul odata ce sterge tabla, a disparut. In momentul in care stie ca ceea ce preda poate fi transferat in timp real pe dispozitivul oricarui elev prezent in clasa sau din diverse motive aflat fizic intr-o alta locatie sunt convins ca va fi mai atent. Sunt convins ca tinerii vor sti sa deprinda foarte rapid acest sistem de transfer in propriile device-uri a ceea ce preda profesorul la clasa. Profesorul va putea sa faca apel la experienta altor cadre didactice din scoli in care nivelul de invatamant, calitatea educatiei este apreciata ca fiind mult mai sus decat scolile in care predau acesti profesori, spre exemplu, in mediul rural”, a transmis ministrul Educatiei.
Sorin Cimpeanu a mai spus ca, in acest fel, scoala va deveni mai atractiva pentru elevi.
"Avem 120.000 de elevi in invatamant simultan. La invatamant simultan inseamna ca in aceeasi sala de clasa se gasesc elevi din doua, trei, patru sau uneori chiar cinci niveluri. Singurul lucru care nu se amesteca nu se amesteca elevii din invatamantul primar cu cei din invatamantul gimnazial. Avem profesori care nu au o calificare suficienta. Acesti profesori, avand acest dispozitiv la indemana zi de zi, facand parte din viata lor, vor sti sa faca cel mai simplu lucru posibil, sa dea o cautare cu orice motor de cautare pentru a identifica acele demonstratii, nu vreau sa nominalizez surse de pe internet, dar le stim cu totii, prin care vor putea sa faca scoala mult mai atractiva pentru elevi. Daca nu vom face acest lucru, ii vom pierde. Sau mai exact le vom pierde interesul pentru scoala si lucrul va fi platit de noi toti, mai intai de ei, mai apoi de noi toti, ca natiune”, a mai declarat Sorin Cimpeanu.