Incepe evaluarea directorilor de scoli. Metodologia anuntata de Ministerul Educatiei

De Ion Andreea
la 31 Mai. 2017
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepe evaluarea directorilor de scoli. Metodologia anuntata de Ministerul Educatiei31Mai.2017

In fiecare an, directorii institutiilor de invatamant sunt evaluati de catre inspectoratul scolar. Evaluarea cuprinde trei etape, incepe printr-o autoevaluare si se finalizeaza prin acordarea unui calificativ anual sau pentru perioada aferenta exercitarii functiei de conducere.








Pe baza fiselor-cadru aprobate de Ministerul Educatiei Nationale, inspectoratele scolare elaboreaza sau revizuiesc la inceputul anului scolar fisa de (auto)evaluare pentru director din unitatile de invatamant preuniversitar. Cu aprobarea consiliului de administratie al inspectoratului scolar, pot introduce noi criterii de performanta, punctajele din fisa de (auto)evaluare fiind realocate in functie de specificul unitatii de invatamant (nivel de invatamant, filiera, invatamant special, alternative educationale). 
 
Pentru evaluarea activitatii manageriale, perioada minima de ocupare a functiei de conducere este de 90 de zile calendaristice. 
 
Desfasurarea evaluarii 
 
Evaluarea activitatii manageriale desfasurate de directorii si directorii adjuncti din unitatile de invatamant de stat este realizata de catre o comisie de evaluare, organizata pe subcomisii, constituita la nivelul inspectoratului scolar, prin decizie a inspectorului scolar general, in urmatoarea componenta: 
 
(a) presedinte, – inspector scolar general adjunct/inspector scolar; 
(b) 4 membri in fiecare subcomisie – inspectori scolari pentru management institutional, inspectori scolari; 
(c) 1-2 secretari, care asista la activitatile comisiei, dar nu se implica in evaluarea candidatilor – personal din aparatul propriu al inspectoratului scolar.
 
Numarul subcomisiilor se stabileste de catre fiecare inspectorat scolar, in functie de numarul directorilor si directorilor adjuncti evaluati. 
 
Etapele evaluarii 
 
a) Autoevaluarea activitatii manageriale este realizata de fiecare persoana care ocupa sau a ocupat o functie de conducere pe o perioada mai mare de 90 de zile, doar prin completarea Fisei de (auto)evaluare si elaborarea raportului argumentativ prin care se motiveaza punctajele inscrise in rubrica autoevaluare din fisa de (auto)evaluare. 
 
b) Evaluarea de etapa a activitatii manageriale desfasurate de directorii si directorii adjuncti din unitatile de invatamant de stat si din cadrul Palatului National al Copiilor se realizeaza conform unei proceduri de evaluare si a unui calendar de desfasurare a evaluarii stabilite de inspectoratele scolare/Ministerul Educatiei Nationale. In aceasta etapa se realizeaza consultari cu personalul didactic si nedidactic al scolii, organizatia sindicala din scoala, autoritatile locale si directorul unitatii de invatamant in cazul evaluarii directorului adjunct si se elaboreaza un raport de etapa. 
 
c) Stabilirea punctajelor si acordarea calificativului pentru activitatea manageriala desfasurata de directorii si directorii adjuncti din unitatile de invatamant de stat si din Palatul National al Copiilor este realizata de comisia de evaluare pe baza fiselor de (auto)evaluare, a rapoartelor argumentative si a rapoartelor de etapa. Comisia de evaluare stabileste punctajele si calificativele aferente si le consemneaza intr-un raport justificativ. Raportul de etapa si raportul justificativ, impreuna cu fisele de evaluare completate si semnate de toti membrii comisiei, sunt inaintate spre aprobare inspectorului scolar general.
 
In procesul de evaluare pot fi luate in considerare si rezultate ale altor evaluari externe din perioada analizata prin diferite tipuri de inspectie (inspectie scolara, evaluare institutionala, rapoarte ale Corpului de Control al Ministrului Educatiei Nationale, note informative etc.), daca acestea exista si sunt corelate cu atributiile din fisa postului. 
 
Rezultatul evaluarii
 
Rezultatul evaluarii se concretizeaza in acordarea calificativului anual, astfel: 
 
a) 85 – 100 puncte: calificativul “foarte bine”; 
b) 70 - 84,99 puncte: calificativul “bine”; 
c) 60-69,99 puncte: calificativul “satisfacator”, situatie in care va avea loc monitorizareareevaluarea la un interval de 3-6 luni;
d) sub 60 puncte: calificativul “nesatisfacator”.
 
In situatia acordarii la evaluarea anuala a calificativului “nesatisfacator” unui director/director adjunct, acesta este eliberat din functie si ii inceteaza de drept contractul de management educational incheiat cu inspectorul scolar general.
 
Persoana care a primit calificativul anual “nesatisfacator” nu va fi numita prin detasare in interesul invatamantului in functia de director/director adjunct. 
 
Pana la data de 30 septembrie a anului scolar urmator celui pentru care se face evaluarea, inspectoratul scolar, prin secretariat, transmite directorilor si directorilor adjuncti adresele de comunicare a calificativelor acordate pentru activitatea desfasurata in anul scolar precedent, insotite de copii ale fiselor de evaluare. 
 
Eventualele contestatii se adreseaza, in scris, consiliului de administratie al inspectoratului scolar, in termen de 5 zile lucratoare de la comunicarea rezultatelor evaluarii. Comisia de contestatii, numita prin decizia inspectorului scolar general, este formata din 3 inspectori scolari, altii decat cei nominalizati in comisia de evaluare, iar unul dintre acestia este presedinte si 1 secretar. 
 
Ministerul Educatiei Nationale si inspectoratele scolare pot dispune evaluarea activitatii manageriale a persoanelor care ocupa functii de conducere in unitatile de invatamant preuniversitar si pe parcursul anului scolar, evaluare care se finalizeaza prin acordarea unui calificativ pentru perioada evaluata, fara a fi necesara parcurgerea tuturor etapelor prezentate mai sus. 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Pregatire pentru Evaluare Nationala - noile Teste la Romana si Matematica


Cauti cea mai buna metoda de pregatire a copilului dvs. pentru Evaluarea Nationala?

Solutia: noile Culegeri cu exercitii rezolvate!


Sute de exercitii pentru toate nivelurile si permit fixarea impecabila a informatiei la materiile de baza: Limba Romana si Matematica.

Culegerile reprezinta solutia sigura pentru un succes spectaculos al copilului tau. Vei fi mandru, ca parinte, de realizarile si de potentialul lui!


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

evaluare directori scoli evaluare directori 2017 metodologie evaluare directori


x

Lasa un raspuns




Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau

16Iun.2017

Georgeta 16 Iun. 2017 14:12:32

Sindicatele joaca teatru in strada, dar coruptia de la functiile de directori, asa mintita depolitizare prin concurs, atata timp cat conditia depolitizarii nu exista: SA NU FIE MEMBRU DE PARTID, sindicatele nu au manifestat deloc, pt ca ei sunt PSDisti. Directoarea din Chitila Stefania DUMINICA fosta Secretar de stat cu masterul plagiat, nu afost contestata de nimeni. Atata timp cat directorii sunt pusi politic sau examinati politic, nu este nicio baclava. la Colegiul bucurestea Dimitrie Cantemir, inaltul director este PSDist, consilier al Primarului si tot el a fost in propria lui comisie de evaluare de la primarie si inspectorat. De
ce s-a varsat sangele in 89 ????
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//