De asemenea, sindicalistii solicita acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare fara diminuarea cuantumului pensiei, dar si cresterea banilor alocati de la minister per elev.
Reprezentantii FSLI avertizeaza ca vor boicota si simularile pentru examenul de
Bacalaureat, care urmeaza sa se desfasoare peste doua saptamani, in cazul in care guvernantii nu vor lua in serios cererile acestora.
In replica, Ministerul Educatiei a transmis ca Legea cu privire la salarizarea personalului din fonduri publice a fost adoptata dupa ce s-au consultat si cu sindicatele din invatamant. „in ceea ce priveste varsta de pensionare, la nivelul UE se doreste cresterea varstei de pensionare, nu scaderea ei. Tendinta este confirmata chiar de profesorii care fac solicitari pentru a fi mentinuti in activitate peste varsta de pensionare. Asadar, boicotul nu este o solutie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o crestere salariala de 20%, incepand cu 1 martie 2018, sa nu ii afecteze pe elevi prin demersuri radicale.
Acestia se afla in fata primei lor simulari de examen, iar impactul emotional asupra lor este unul puternic. Le reamintim reprezentantilor sindicali ca ne aflam in plin proces de renegociere a contractului colectiv de munca si, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat sa nu declanseze conflicte de munca“, au mai afirmat reprezentatii ministerului.
La randul lor, reprezentantii elevilor spun ca sunt de acord cu faptul ca „exista probleme majore in ceea ce priveste finantarea invatamantului, dar si a modului in care este privita si, de altfel, neglijata cariera didactica. Cu toate acestea, ne opunem ferm mijloacelor de presiune care se fac pe seama beneficiarilor primari ai Educatiei. Simularea nu reprezinta doar o metoda prin care elevii se pot obisnui cu conditiile acestui examen, pentru majoritatea acestora fiind prima data in fata atmosferei si presiunilor unui examen national, ci si o oportunitate pentru acestia, dar si pentru parintii lor, de a afla nivelul la care se afla.
Intr-un sistem de invatamant in care evaluarile nu sunt urmate de niste masuri concrete care sa imbunatateasca performanta scolara, elevii au nevoie de un mecanism prin care sa isi poata urmari punctele slabe in contextul mizelor uriase pe care Evaluarea Nationala le impune pentru admiterea la liceu“, a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Ioana Baltaretu.