"S-a mai incheiat o simulare a examenelor nationale, iar rezultatele sunt la fel de «dezastruoase», elevii tot nemotivati, profesorii implicati cu si mai multe obligatii, dar drepturi mai putine. Nu s-a schimbat aproape nimic in ceea ce priveste reforma, dar se vor rezultate spectaculoase", a spus Simion Hancescu, citat intr-un comunicat de presa al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
Liderul FSLI sustine ca rezultatele la simularea examenului de
bacalaureat demonstreaza, inca o data, ca programele scolare trebuie modificate si sistemul de evaluare regandit.
Hancescu a precizat ca rezultatele vor fi din ce in ce mai slabe in anii urmatori, daca programele scolare nu se vor schimba, astfel incat sa pregateasca copiii pentru piata muncii actuala.
"Modalitatea de evaluare a elevilor trebuie schimbata. In prezent noi evaluam, in cele mai multe cazuri, ceea ce au memorat copiii, nu ceea ce sunt capabili sa aplice mai departe la un loc de munca. Aceste rezultate demonstreaza, inca o data, ca programele scolare trebuie modificate si sistemul de evaluare regandit. Cu actualele programe elevii nu pot fi mobilizati sa invete mai bine, oricate eforturi ar face dascalii", a mai spus Hancescu.
Liderul sindical a mai aratat ca rezultatele la simulari demostreaza ca invatamantul continua sa involueze, iar daca se doreste ca acest fenomen sa inceteze, factorii decizionali trebuie sa faca o analiza obiectiva a sistemului de invatamant si sa depisteze cauzele care au generat aceasta stare.
"Imi este teama ca rezultatele slabe de la aceste simulari se vor repeta si la examenele care se apropie. Avem o lege a educatiei contestata aproape de toata lumea, iar actuala putere nu a intreprins nimic pentru a o imbunatati", a precizat presedintele FSLI.
Hancescu a mai spus ca FSLI a atras atentia, in nenumarate randuri, ca aceste simulari nu au nicio miza pentru niciunul dintre actorii implicati, atata timp cat notele nu sunt trecute in catalog si dascalii, care predau disciplinele respective, sunt nevoiti sa faca eforturi apreciabile prin corectarea unui numar mare de lucrari, fara a primi un ban in plus la salariu pentru aceasta activitate.
Peste 50 la suta din elevii de clasa a XII-a au luat note peste cinci la Limba romana si proba la alegere a profilului, in timp ce mai putin de jumatate - 42,51 la suta - au obtinut note de trecere la proba obligatorie a profilului, la simularea bacalaureatului.
Elevii clasei a XII-a au obtinut note peste 5, astfel: 52,8 la suta la Limba romana, 67,78 la suta la Limba materna, 42,51 la suta la proba obligatorie a profilului (Matematica sau Istorie) si 53,92 la suta la proba la alegere a profilului.