Sindicalistii din Invatamant au anuntat deja prima actiune din acest demers: organizeaza proteste in fata sediului Guvernului in zilele de 18 si 19 aprilie, in intervalul orar 15:00 - 17:00, ceea ce inseamna ca profesorii care participa la protest nu vor tine cursurile in respectivul interval de timp.
Pichetarea Guvernului si masurile de lupta sindicala vin ca urmare a "salariilor umilitoare" din invatamant, in mod deosebit cu privire la veniturile propuse pentru debutanti. Sindicalistii arata ca veniturile propuse ii fac pe tinerii performanti sa fuga de invatamant, in timp ce invatatorii si educatoarele cu studii medii risca sa ramana la acelasi nivel pentru o perioada nedefinit de mare, in urma aplicarii noului act normativ privind salarizarea bugetarilor.
"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, analizand proiectul Ordonantei de urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, care urmeaza a fi adoptat in cel mai scurt timp, a constatat ca acesta nu rezolva marile discrepante in salarizarea personalului bugetar pe care le-am sesizat in numeroase randuri, atat guvernului actual, dar si celor care l-au precedat!
Mai mult, din grilele de salarizare propuse de Guvernul Ciolos, se constata ca pentru anumite categorii de cadre didactice si pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decat cele actuale cu: 7% pentru educatoarele si invatatorii debutanti, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; pana la 29% pentru invatatorii si educatoarele cu studii medii; 6% pentru profesorii debutanti; 6% pentru informatician IA; 6% pentru administrator financiar gradul I", transmite FSLI intr-un comunicat de presa.
Cei peste 178.000 de salariati din invatamantul preuniversitar, membri de sindicat ai organizatiilor afiliate, nu accepta o astfel de lege de salarizare, se mai arata in comunicat.
"Am informat in mod public ca, dupa majorarea salariala de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de circa 1.100 de lei net, iar al unui profesor la final de cariera este de aproximativ 2.400 lei. Daca un salariu de 1.100 lei net - al unui profesor debutant - este mult prea mare si Guvernul Ciolos a inteles ca trebuie sa il reduca cu 6%, iar un invatator debutant trebuie sa primeasca salariul minim pe economie, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cere ca actualul Guvern sa-si dea demisia de onoare", se arata in comunicatul FSLI.