Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 15 Oct. 2021 |
![]() |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Modul de predare interactiv a fost mereu o provocare pentru invatatori, profesori si elevi, atat fizic, cat mai ales odata ce lectiile s-au mutat in mediul online. Prin atragerea atentiei si interesului elevilor, acestia se pot bucura de un ritm mai alert de invatare si privesc orele sau temele dintr-o perspectiva diferita. Modernizarea stilului de predare are efecte benefice asupra intregului colectiv, dar necesita si invatarea unor noi abilitati, ca invatator sau profesor. Adesea va fi nevoie sa iesi din zona de confort si sa dezvolti noi interese pentru modernizarea felului in care predai. Iata cateva sugestii:
Pasivitatea este unul dintre elementele care pot influenta negativ o clasa sau un grup de elevi si studenti. Un stil de predare interactiv ajuta la depasirea barierelor impuse de tipurile clasice si invechite de predat. Activitatile interactive pot implica jocuri, prezentari, sesiuni de brainstorming si multe altele. Incepe cu pasi mici si alege o tabla de scris cu marker pentru a organiza intreaga clasa pe grupe, echipe si perechi. Cu ajutorul unei astfel de table de scris vei putea sa atragi mai usor atentia elevilor, in special in cazul lectiilor online, cand trebuie sa folosesti cat mai multe elemente vizuale. De asemenea, in cadrul sesiunilor de brainstorming va fi mult mai usor sa notezi ideile elevilor intr-un mod cat mai vizibil si clar.
Feedbackul este important in ambele parti. De aceea, pentru a decide care sunt schimbarile esentiale pe care le poti implementa, ai nevoie de ajutorul elevilor, in special de ideile acestora. Organizeaza sesiuni de feedback cu elevii, mai ales la sfarsitul orelor pe care le organizezi in conditii speciale. Fii cat mai deschis fata de ideile acestora si ofera-le posibilitatea sa organizeze cateva ore dupa modelul pe care le-ar placea sa il vada mai des. Nu uita ca elevii sunt conectati la lumea din jur prin accesul la social media si au posibilitatea sa vina cu idei revolutionare cand te astepti mai putin.
La fel ca in relatiile pe care le ai in societate, prin termenul cunoscut ca small talk, elevii tai au nevoie de un sistem care sa le dezvolte increderea pe care o au in tine si in mediul de la clasa. Deschide fiecare ora cu o discutie de cateva minute in care ii ajuti pe acestia sa se deschida si sa se regaseasca intr-un mediu care le dezvolta relatiile interpersonale. Acest sistem este esential in cadrul orelor online, in care devine mai greu sa ajungi cu adevarat la elevii tai. O discutie de introducere te va ajuta si pe tine sa le intelegi mai bine nevoile si ingrijorarile despre situatia actuala, atat la nivel personal, cat si in ceea ce priveste educatia.
Stilul de invatamant si predare se schimba in mod constant, mai ales in conditiile actuale. Ajuta elevii sa gaseasca inspiratie in lectiile organizate si cladeste un nou nivel de incredere, prin munca si dedicare.
Sursa foto: pexels.com