La prima vedere, aceasta masura, considerata chiar dramatica de catre elevi, pare cea mai buna solutie, insa parintii trebuie sa ia in calcul si aspectele de care ii priveaza aceste restrictii pe copiii de azi, care s-au nascut in secolul internetului si al device-urilor moderne.
Jocurile pe calculator spre exemplu, atunci cand nu este intrecuta masura, au rolul de a le dezvolta copiilor imaginatia, sistemul competitiv, relatiile sociale si de a-i ajuta sa isi formeze trasaturile de caracter, cum ar fi initiativa, curajul, perseverenta.
Timpul petrecut la televizor nu este intotdeauna pierdut daca parintii se asigura ca in grila de programe sunt incluse canale TV care difuzeaza emisiuni informative pentru copii, desene, muzica sau chiar si filme. Informatiile primite de la televizor sunt retinute mult mai usor fata de cele citite sau auzite la radio sau chiar la prieteni, datorita aspectului vizual. Din acest motiv, televizorul nu trebuie privit ca un dusman care sta in calea dezvoltarii educatiei elevilor, ci poate fi chiar un instrument ajutator atunci cand este utilizat corespunzator.
Internetul este resursa care consuma cea mai mare parte din timpul copiilor si in multe cazuri chiar si al parintilor. Este locul in care oricine cauta, gaseste raspuns la orice intrebare, iar cel care nu, nu. Altfel spus, de pe orice platforma online copiii pot invata lucruri noi, chiar si de pe chat, messenger, e-mail sau retele sociale.
Acestea le ofera oportunitatea de a lega noi prietenii, de a socializa cu colegii si rudele, de a invata o limba straina sau a se juca diverse jocuri de strategie, iar fiecare dintre aceste deprinderi vor aduce cu sine o serie de avantaje: stimularea atentiei, cresterea cunostintelor, dezvoltarea memoriei si a spiritului competitiv, atat de benefice pentru progresul copilului tau.