In timp ce unii elevi invata mai bine pe timp de noapte, o alta parte invata mai bine ziua, multi copii lasa totul pe ultima suta de metri, iar altii invata totul la timpul potrivit. Care credeti ca este cea mai buna metoda?
Pentru a descoperi cele mai eficiente tehnici pentru invatat, va oferim urmatoarele sfaturi:
Cel mai important este pentru elevii care au mult de invatat sa fie odihniti corespunzator, pentru ca altfel organismul nu poate da randament, iar creierul nu mai are capacitatea de a stoca informatiile noi.
Un rol important in procesul de invatare este locul de studiu. Desi este cel mai comod, nu este deloc recomandat invatatul in pat. Cel mai indicat este ca elevii sa se aseze la birou, sa fie inconjurati doar de manualele si obiectele necesare, fara alti factori care sa le poate distrage atentia: laptop, televizor, persoane galagioase, arome culinare, etc.
Notitele sunt foarte eficiente in procesul de invatare. Asta inseamna ca atunci cand elevul citeste din manual o lectie/ compunere/ eseu, isi poate nota ideile principale pe o coala de hartie, pentru ca astfel le va memora mai bine.
O alta idee propusa de consilieri se refera la markerele colorate, cu care copiii pot sublinia ideile importante direct pe cartea de pe care invata.
Materialele auditive dau randament in cazul multor copii. Asta inseamna ca se pot inregistra in timp ce citesc o lectie, iar apoi pot asculta propria inregistrare. De asemenea, cititul cu voce tare ajuta la retinerea informatiilor.
Pauzele scurte si frecvente sunt esentiale in cazul celor care au de parcurs materiale lungi sau greoaie. Specialistii explica de asemenea ca este important ca elevii sa nu se apuce de invatat imediat dupa ce au servit masa, deoarece o mare parte a energiei lor este consumata pentru digerarea mancarii.
Atentia trebuie sa fie deosebita si asupra alimentelor consumate. Este indicat sa nu serviti preparate grase si consistente in perioada in care este necesar sa invatati. In schimb, puteti apela la alimente care contin glucide, care au rolul de a mari capacitatea creierului de a memora informatiile noi.
Un alt sfat al specialistilor este intreruperea studiului in momentul in care elevii realizeaza ca nu mai pot retine. Este necesara o perioada de odihna, dupa care acestia isi pot relua activitatea.