Iata cu ce sfaturi au venit psihologii de-a lungul timpului:
Ascultati-va cu atentie copilul
Cei mici incep sa povesteasca despre preocuparile sau grijile lor fix cand sunteti implicati in alte activitati, cand lucrati, gatiti, sau trebuie sa fiti atenti la trafic. Astfel ca, de multe ori, nu ii ascultati sau chiar le spuneti sa nu mai vorbeasca atat de mult.
Desi nu este usor, invatati sa va ascultati cu atentie copilul, indiferent de ce banalitati spune. Pentru el, sunt importante, iar pe dvs va pot ajuta sa descoperiti din povestile lui preocuparile, grijile si problemele cu care se confrunta. In plus, simplul act de a va asculta copilul il ajuta sa devina si el un bun ascultator, la randul lui.
Creati un sistem functional de reguli si pedepse
Sistemul reguli-pedepse ar trebui sa stea la baza procesului de disciplinare a copilului si sa respecte cateva lucruri importante. Regulile trebuie anuntate si explicate intotdeauna copilului si reamintite acestuia ori de cate ori este cazul.
In plus, greselile trebuie sanctionate potrivit sistemului pe care l-ai implementat. Fiti constanta in aplicarea sistemului, daca vreti ca cel mic sa ia in serios regulile si sa se poarte frumos.
Descoperiti intotdeauna cauza comportamentelor lui
Totusi, inainte de a-l pedepsi, psihologii subliniaza importanta descoperirii cauzelor care au dus la aparitia acelui comportament negativ. Nu intotdeauna copilul actioneaza agresiv sau face boacane doar pentru ca este rasfatat sau obraznic.
In cele mai multe cazuri, aceste comportamente ascund emotii si trairi puternice, care va ajuta sa va dati seama ce se petrece cu el si cum il poti ajuta ca data viitoare sa se poarte mai bine.
Nu va mintiti copilul
Sinceritatea este una dintre regulile sau sfaturile cel mai greu de urmat de parinti. Chiar daca aveti impresia ca, in multe situatii, adevarul este prea greu de inteles de catre un copil, nu il subestimati. Psihologii sustin ca inca de cand este bebelus, copilul intelege ce ii spuneti.
Incepand cu varsta prescolara, cand incepe sa vorbeasca mai bine si sa puna intrebari, copilul este capabil sa inteleaga si sa auda adevarul, chiar daca uneori este dur sau trist. Indiferent ca este vorba de un divort sau de un deces in familie, copilul trebuie sa stie adevarul.
Singura regula, spun psihologii, este ca vocabularul si discursul sa fie adecvate varstei copilului si sa fiti cat mai scurt si concis. Nu va pierdeti in detalii si nu purtati discutii prea lungi, intrucat copilul nu are rabdare sa va asculte foarte mult timp.
Oferiti-i independenta
Psihologii sustin ca multi parinti gresesc atunci cand sunt supraprotectori cu copilul si incearca sa faca totul in locul lor. Este extrem de gresit sa faceti temele in locul copilului, pentru a lua note bune, ori sa il imbracati mereu, pentru a economisi timp. Este important sa va dati seama ca trebuie sa ii lasati autonomie in tot felul de activitati.
Lasati-i libertatea de a incerca diverse lucruri noi de unul singur, monitorizandu-l din umbra si ajutandu-l doar in situatia in care se impotmoleste foarte tare. Este important sa se descurce singur, pe propriile picioare, intrucat de aceasta abilitate va avea nevoie la maturitate.
Nu-l comparati cu alti copii si permiteti-i sa fie el insusi
Fiecare copil este unic si are o individualitate proprie. Psihologii va sfatuiesc sa incercati sa va cunoasteti copilul si sa ii descoperiti personalitatea, pentru ca mai apoi sa il incurajati sa si-o dezvolte.
Nu incercati sa il transformati in copia dvs. sau a altor copii, ori sa ii impuneti modul de gandire. Este recomandat sa il lasati sa-si dezvolte propria gandire, sa faca alegeri pe placul lui si sa-i permiti sa fie el insusi mereu. Evitati sa il comparati cu alti copii si sa-i conturati o alta personalitate decat are.
Ghita Ramona 17 Iul. 2017 14:35:44
Foarte interesantarticolul, practic, scurt si concis pentru toti parintii care vor sa-si educe cat mai bine copiii. Multumesc!