Rolul dirigintelui este acela de a-i forma pe elevi, de a-i indruma catre succes, de a-i ajuta sa inteleaga importanta educatiei. El are datoria sa le fie aproape elevilor sai, sa ii incurajeze sa isi depaseasca tot timpul performantele, dar si de a le atrage atentia atunci cand gresesc.
Acesta va oferi elevilor sai un model comportamental si isi va controla permanent reactiile si atitudinea, indiferent de ipostazele in care este pus, astfel incat sa nu denote stari de nervozitate, violenta, scapare de sub control a lucrurilor.
Orele de dirigentie nu inseamna neaparat o disciplina la care profesorul vorbeste, iar elevii isi iau notite. In timpul acestor ore dirigintele poate discuta cu copiii despre notele pe care le-au primit in ultima perioada, despre disciplinele care le dau batai de cap si motivele care duc acolo, despre pregatirea de care are nevoie fiecare elev in parte pentru o disciplina, un test sau un examen important.
Acesta va verifica zilnic catalogul clasei, va fi in permanenta la curent cu absentele elevilor si va analiza impreuna cu copiii notele pe care le-au primit.
Dirigintele are datoria de a organiza periodic sedinte cu parintii, pentru a-i informa despre situatia scolara a copiilor lor si despre strategiile educationale pe care le are in vedere.
Spor de dirigentie
Personalul didactic care indeplineste activitatea de diriginte, invatatorii, educatoarele, institutorii si profesorii pentru invatamantul prescolar si primar beneficiaza de o indemnizatie de 10% aplicata salariului de baza, potrivit Legii nr. 63 din 10 mai 2011 privind incadrarea si salarizarea personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, art. 3, litera E.
Atentie! Pentru activitatea de diriginte efectuata de personalul didactic incadrat cu minimum jumatate de norma, indemnizatia aferenta se va calcula la nivelul prevazut pentru norma intreaga.
Dirigintele unei clase poate fi inlocuit doar prin hotarare luata si aprobata in consiliul de administratie al scolii. Decizia de inlocuire trebuie comunicata mai intai dirigintelui in cauza, cu posibilitate de contestare - care se va face in scris, se adreseaza mai intai conducerii scolii, iar poate fi solicitata si o ancheta a Inspectoratului Scolar Judetean.
Comentarii [3 comentarii]Adauga comentariul tau
Lazar Camelia 09 Oct. 2019 09:14:33
A fi dascal si in plus diriginte nu este doar o profesie. Este o arta. Presupune talent, dedicare, pasiune. Presupune abilitati psihologice... Din pacate avem prea putini astfel de oameni in invatamant, de la minister pana la dascali educatori, invatatori, profesori.Dar avem si oameni absolut minunati cum este domnul "Diriginte La Colegiu" si alti cativa pe care ii cunosc personal. Norocosi copiii care au parte de acesti oameni. Sa le dea Dumnezeu sanatate si multi ani in invatamant.
Diriginte La Colegiu 12 Oct. 2015 16:56:14
Ramona,explicatia este simpla,sporul este si pentru stresul acumulat,nu inteleg ce vrei sa spui cu parintii,ei au doar 10 clase? vrei sa ai numai odrasle de baroni,demnitari si alte asemenea categorii sociale?inca nu am invatat ca profesia noastra aplica la orice tip de elev,indiferent de pozitia sociala,educatia lor conteaza.ce vrei sa transmiti cu PARCHET GRATIS in sala de curs?strangi fondul clasei pentru amenajarea clasei?ai grije la formulari,iar despre topul de documente mai usor cu vaicareala.....e sarcina ta,altfel la inceput de an refuza dirigentia,nu poate sa te oblige nimeni.Poate nu ai invatat tehnica de a stapani pozitia dominanta in fata parintilor,asta daca iti faci treaba profesionist.Sunt probleme,ne adaptam,cautam sa performam,nu putem ,SCHIMBAM PROFESIA.nu te supara ,articolul e ok.Ramona 10 Oct. 2015 22:01:53
ati uitat sa menționați de topul de documente pe care in mod obligatoriu il fac dirigintii in fiecare an'de altfel inutile-de timpul suimentar si neplãcut alocat fiecarui pãrinte de obicei nemulțumit si sa nu mai amintim de nervii si stresul generat de pretențiile fiecarui pãrinte cu 10 clase ce vrea sa aibã parchet gratis in sala de clasa ca doar scoala e gratuitã...