Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 28 Dec. 2018 |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
In zilele noastre, se pune tot mai mult accent pe dezvoltarea personala inca de la varste fragede. Parintii sunt dornici sa ofere copiilor tot ce le sta in putinta pentru a reusi, acestia din urma avand nevoie de indrumare si sprijin continuu.
Dezvoltarea personala este un mijloc eficace pentru parinti si copii deopotriva, scopul fiind gasirea unor exemple pozitive de urmat si mai ales dezvoltarea capacitatii. Aceste lucruri se pot valorifica foarte usor cu ajutorul lecturii inca din primii ani de viata ai copilului, astfel incat sa i se contureze din timp pasiunea pentru citit. Cititul nu reprezinta doar o modalitate parinte-copil distractiva de petrecere a timpului, ci este esential la fel de mult precum jocul in evolutia celui mic.
De pilda, daca sunt obisnuiti de mici, copiii chiar adora sa li se citeasca. Cand vine vorba de alegerea materialelor pe care micutii sa le rasfoiasca, parintii au la dispozitie o multitudine de carti pentru copii de unde sa aleaga. Asa incat, nu le ramane decat sa opteze pentru cele mai potrivite carti copii, care sa ii inspire pe juniori si sa le ofere povesti de neuitat. O varianta alternativa si la indemana, spre exemplu, este aceea care foloseste utilizarea de carti de povesti ilustrate, tiparituri foarte apreciate de catre prichindei.
Cum acestia sunt atrasi in primul rand de imagini, povestile cu ilustratii ii ajuta pe copii sa fie mult mai atenti si mai ancorati decat la o povestioara propriu-zisa. Un prim aspect important vizavi de cartile ilustrate este chiar mesajul transmis de autor. Majoritatea acestor carti contin propozitii scurte, dar atent alese, lucru care ii ajuta pe cei mici sa retina usor ideile principale.
Mai mult decat atat, ilustratiile il determina pe copil sa intre in contact direct cu cartea si sa inteleaga lejer textul. Il motiveaza sa descopere diverse obiecte, personaje si scenarii, stimulandu-i creativitatea si invatandu-l sa isi foloseasca imaginatia pentru a genera asocieri cu propriile experiente pe care micutul le traieste.
Povestile ilustrate sustin imbogatirea limbajului si dezvolta gandirea critica a celor mici. In plus, culorile, tonurile si simbolurile folosite in mod cat mai diferit si autentic contribuie la cultivarea gustului copiilor pentru arta si aprecierea pentru estetica frumosului. Un mesaj placut transpus printr-o varietate de figuri si stiluri va fi intotdeauna mai atragator decat unul clasic dintr-o carte obisnuita.
Lecturarea cu ilustratii joaca, astfel, un rol substantial in mentinerea starii emotionale si intelectuale a copilului. Citind carti ilustrate, juniorii isi imbunatatesc cunostintele, avand posibilitatea deprinderii abilitatilor comunicationale intr-o maniera atractiva. Pe langa faptul ca le ofera o viziune asupra lumii inconjuratoare, cititul cartilor pentru copii redate prin imagini incurajeaza descoperirea de solutii in scopul rezolvarii unor situatii mai deosebite.
Prin urmare, cartile scrise prin intermediul imaginilor sugestive, cu putine cuvinte reprezinta o cale sigura pentru dezvoltarea celor mici. Pe principiul imbinarii utilului cu placutul, o carte de povesti ilustrata este mereu o alternativa superioara banalului joc pe calculator sau pe tableta, de exemplu. Trebuie sa existe, fara doar si poate, o motivatie venita si din partea parintilor, astfel incat juniorilor sa li se mentina gradul de entuziasm.