"Suntem si noi in alerta, am deschis o ancheta la nivelul unitatii pentru a vedea daca procedura de la Scoala Ion Luca Caragiale a fost respectata (...) Lucrul acesta se va face pentru toate unitatile de invatamant saptamana viitoare, unitati de invatamant unde fie avem cantine scolare, fie avem programe in desfasurare de tip step-by-step sau de tip after-school. (...) Nu sunt situatii de acest gen in alte zone sau la alte unitati de invatamant din Pitesti, dar cu scopul de a preveni, vrem sa verificam daca procedurile sunt respectate si daca elevilor nostri (...) li se administreaza alimente in conditii de igiena maxima", a declarat Tudosoiu.
De asemenea, Inspectoratului Scolar Judetean Arges a anuntat suspendarea temporara a programului after-school de la Scoala Ion Luca Caragiale, unde au aparut cazurile de toxiinfectie alimentara.
"Tot in scop preventiv, am considerat ca la aceasta unitate de invatamant, pana la inchiderea anchetei sau pana ce vom avea niste rezultate (...), programul nu se va desfasura in regimul in care s-a desfasurat pana acum, copiii vor pleca acasa pe program traditional. Vor invata de dimineata de la ora 8 pana la ora 12, fara a ramane si a servi masa in incinta unitatii de invatamant", a anuntat inspectorul scolar general.
Acesta mai spune ca unitatea de invatamant nu are cantina proprie, copiii servind masa la o cantina cu care a fost incheiat un contract in acest sens.
"Nu este cantina unitatii de invatamant (...), alimentarea copiilor se realizeaza externalizat, daca nu ai posibilitati proprii de cantina. Deci exista un contract la nivelul unitatii de invatamant, pe care asociatia de parinti l-a incheiat cu o societate comerciala. De opt ani se deruleaza si in fiecare an se reinnoieste acest contract. Nu au fost probleme pana acum, responsabilitatea procurarii alimentelor si a prepararii lor cred ca este in sarcina agentului economic", a precizat Dumitru Tudosoiu.
Peste 20 de copii care prezentau simptome de toxiinfectie alimentara, toti elevi ai Scolii Ion Luca Caragiale din Pitesti, sunt internati duminica la Spitalul de Pediatrie Pitesti si Spitalul Judetean de Urgenta, iar un pacient a fost transferat la Bucuresti la solicitarea familiei.
Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului de Pediatrie Pitesti, medicul Adina Enescu, in 16 cazuri a fost confirmata prezenta adenovirusului. "Pana in prezent s-au prezentat 32 de copii (...) cu diverse simptomatologii. Dintre acestia, 15 copii au ramas internati in cadrul Spitalului de Pediatrie, sase copii au fost transferati la sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti, un copil a plecat la cerere la Bucuresti, trei au refuzat internarea, iar 16 din totalul acesta sunt identificati cu adenovirus. Toti copiii care s-au prezentat in cadrul compartimentului au fost investigati cu analize de laborator, de sange si respectiv scaun", a declarat medicul Adina Enescu.
Pentru a putea face fata numarului mare de pacienti, conducerea Spitalului de Pediatrie Pitesti a luat o serie de masuri de reorganizare a activitatii. "La nivelul unitatii noastre s-au aplicat masuri de reorganizare in ceea ce priveste paturile, petru a asigura internarea copiilor care necesita supraveghere de lunga durata, precum si masuri de reorganizare a personalului care va supraveghea acesti copii", a precizat Adina Eenescu.
Prefectul Cristian Soare a anuntat anterior ca, potrivit primelor concluzii ale verificarilor efectuate in acest caz, este vorba despre un adenovirus care a provocat toxiinfectia alimentara. Simptomele au aparut dupa ce copiii, toti inscrisi la after-school, au consumat produse alimentare la cantina unitatii de invatamant.