Scopul noilor standarde de calitate este ca elevii sa ajunga la maximum de performanta profesorii sa fie pregatiti si evaluati continuu, sa colaboreze cu parintii si sa poata recunoaste un copil abuzat.
"ARACIP se uita pentru prima data la lucruri fine care descriu relatiile si procesul care se intampla in scoala. Nu ne uitam doar la rezultate, la dotarea materiala. Erau punctaje in standardele anterioare, numaram cate calculatoare sunt. Si le numaram fizic, nu le numaram impactul in viata de la clasa. Si atunci eram intr-o bucla de minciuna", a declarat Daniela Visoianu, presedintele federatiei "Coalitia pentru educatie".
Practic, scolile vor fi evaluate in functie de starea de bine a elevilor.
Daniela Visoianu, presedinte federatia "Coalitia pentru educatie": „Speranta mea este ca standardele au sa forteze in scoala relatii mai bune intre parinti si profesori.(...) Acum parintii spun: profesorii sunt vinovati si invers. Si copilul este al nimanui. Nu pot ca stat sa intervin la ce se intampla acasa, dar pot ca si scoala. Daca am activitati comune intre parinti si copii, daca chem un parinte al unui copil care creeaza tensiuni si-i spun: are niste provocari de ordine, dar are in el un mare talent la pictura. Parintele pleaca acasa cu alta energie si se poate uita la copilul lui din alta perspectiva.”
In plus, noile standarde vizeaza relatia cu comunitatea. Astfel, standardele vor masura daca scoala are relatie cu parintii, are proceduri de lucru cu parintii. Daca profesorii stiu sa comunice cu parintii. Parintii sunt chemati la scoala sa li se spuna de rau de copii. Foarte important este aceasta noutate, dar pune presiune pe scola si de aici reticenta scolilor.
In prezent, unitatile de invatamant din Romania sunt evaluate din 5 in 5 ani, iar 88% din totalul scolilor verificate indeplinesc standardele minime de calitate.
Sagau Elena 23 Nov. 2016 11:57:30
Ministerul trebuie sa intocmeasca niste chestionare pe care sa le trimita parintilor, prin intermediul scolilor, care sa fie completate in mod anonim si prin care sa se evalueze standardele de calitate despre care vorbiti.