Potrivit sindicalistilor, in ultimii ani, cea mai mare parte a unitatilor de invatamant din Romania a ramas fara paznici, din cauza lipsei de finantare.
"Cazul extrem de grav din Vaslui, unde o eleva a fost injunghiata chiar in cancelaria scolii in care aceasta invata, arata cat de vulnerabile sunt unitatile de invatamant in fata persoanelor care pot recurge la acte de violenta sau vandalism", arata un comunicat al FSLI.
Potrivit statisticilor de care dispune federatia, in ultimii ani, cea mai mare parte a unitatilor de invatamant din Romania a ramas fara paznici, din cauza lipsei de finantare. Motivul principal il reprezinta neadaptarea costului standard per elev la necesitatile reale ale scolilor. Protectia elevilor si a personalului care lucreaza in educatie, dar si paza unitatilor de invatamant sunt subiecte foarte importante care trebuie sa fie in atentia Guvernului Romaniei.
"Ar trebui sa ne gandim ca sunt alte institutii publice, precum primarii, consilii locale, consilii judetene, spitale etc. care dispun in acest moment fie de angajati proprii, fie de firme specializate in paza", mai arata comunicatul.
Federatia Sindicatelor Libere din invatamant considera ca trebuie gasita o solutie de urgenta pentru rezovarea acestei probleme, iar costurile financiare nu sunt atat de mari, comparativ cu importanta acestui obiectiv care ar trebui sa fie prioritar: siguranta elevilor si a salariatilor din educatie.
"Violenta in scoli inca reprezinta un subiect care ar trebui sa fie o prioritate pentru noi toti, factorii implicati in acest sistem. Din pacate, avem in istoria invatamantului romanesc adevarate drame, provocate in acelasi context al nepasarii din partea celor care au puterea sa imbunatateasca mare parte din conditiile in care se desfasoara actul didactic. Fac apel la autoritati sa ia masurile legale in acest caz si totodata comunitatii sa se implice pentru sprijinirea elevei si a familiei acesteia. Consider ca o discutie despre cum poate fi asigurata paza unitatilor de invatamant trebuie sa inceapa de urgenta la nivelul Ministerului Educatiei Nationale. De data asta nu costul trebuie sa fie prioritatea, ci viata elevilor si a dascalilor, care nu trebuie sub nicio forma pusa in pericol", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Dumitru Vladimir 03 Apr. 2018 10:20:31
Nu m-ar prinde mirarea și parcă văd că or să fie puși profesorii să facă de serviciu de pază și protecție... Deja ei sunt responsabili ai comisiilor PSI, SSM că deh- aceeași placă tembelă a lipsei banilor...