Alocarile bugetare pentru programul de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli in perioada 2019/2020 au fost adoptate pe 27 martie. Din cele aproape 18 milioane de euro puse la dispozitia Romaniei, 6.86 milioane EUR sunt destinate incurajarii consumului de fructe si legume in scoli, iar 10.8 milioane de euro sunt destinati programului de distribuire a laptelui in scoli.
Programul are un scop educational si vine in completarea activitatilor desfasurate la nivel national.
Comisia a publicat si un raport de evaluare care arata ca in anul scolar 2017-2018, aproximativ 159.000 scoli din UE au participat in acest program. In perioada mentionata, o cantitate totala de 255.500 de tone de fructe si legume proaspete si 178 de milioane de litri de lapte au fost distribuite scolarilor europeni gratie unei sume de peste 182 milioane de euro de la bugetul UE.
Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, a declarat: "Gratie acestui program, tinerii nostri cetateni pot beneficia de produse alimentare hranitoare, sigure si de calitate ridicata pe care fermierii europeni le produc, invatand simultan de unde provin acestea. Comisia este mandra sa contribuie la aceasta calatorie educationala importanta, incurajand obiceiurile sanatoase de la o varsta frageda", a afirmat acesta.
Alocarea orientativa a bugetului UE pentru fiecare stat membru se bazeaza pe numarul scolarilor din fiecare tara si, pentru partea distribuirii de lapte, pe interesul manifestat in schema precedenta. Autoritatile nationale sunt libere sa transfere o parte din bugetul alocat (20-25%) dintr-un sector in altul. De asemenea, isi pot manifesta disponibilitatea de a cheltui mai mult decat suma ceruta daca celelalte state membre refuza partea lor de alocare.
In plus, statele membre pot decide modalitatea de a implementa programul, inclusiv prin stabilirea produselor pe care elevii le vor primi sau temele masurilor educationale care vor fi abordate. De asemenea, au posibilitatea de a suplimenta fondurile UE existente cu fonduri nationale in vederea finantarii programului.
Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
Luminita Mihai 28 Mar. 2019 14:44:50
Acelasi lucru ca in Craiova se intampla si in judetul Teleorman. Chiar de la inceputul anului scolar.MELIAN CRISTINA 28 Mar. 2019 12:08:48
SE PARE CA PENTRU ANUL SCOLAR 2018-2019 N-AU FOST DE AJUNS BANII EUROPENI. IN CRAIOVA DE LA INCEPUTUL ANULUI SCOLAR 2018-2019 COPII NU AU PRIMIT ABSOLUT NIMIC.