Programul "Profesori motivati in scoli defavorizate" vine ca o valorificare a unui program mai vechi - "Teach for Romania", premierul Dacian Ciolos subliniind ca initiativele de succes trebuie valorificate si extinse la nivel national.
"Initiativele de succes, care si-au dovedit eficienta, au nevoie sa fie valorificate si extinse la nivel national. Azi, Ministerul Fondurilor Europene a lansat o linie de finantare care sprijina atragerea tinerilor profesionisti pentru a preda in scoli defavorizate din intreaga tara. Valorificam astfel modelul de succes al programului Teach for Romania, asa cum am promis in mai multe randuri, si asa cum ne-am propus prin Pachetul Anti-saracie - lansat in februarie", a scris premierul Ciolos pe pagina sa de Facebook.
Bugetul alocat programului "Profesori motivati in scoli defavorizate este de 25 de milioane de euro, iar scopul sau este de motivare a cadrelor didactice care lucreaza cu copii aflati in situatii speciale:
- Copii cu risc ridicat de abandon scolar - majoritatea provin din familii sarace / au dizabilitati / sunt de etnie roma / din comunitati izolate etc;
- Copii din spitale;
- Copii aflati in penitenciare (delincventa juvenila).
Apelul, finantat din Programul Operational Capital Uman (POCU), se adreseaza scolilor din medii defavorizate, organizatiilor neguvernamentale, organizatiilor publice cu atributii in domeniul educatiei, autoritatilor publice locale, furnizorilor de servicii de consiliere scolara, in parteneriat cu aceste scoli.
De finantare vor beneficia cadrele didactice, mediatorii scolari, mangerii scolari si alti specialisti in educatie care lucreaza in scoli cu copii in situatii de risc educational.
“Impactul la care ne uitam este sa sprijinim peste 5.000 de specialisti in educatie sa lucreze cu acesti copii aflati in situatii speciale, iar 150 de scoli defavorizate sa atraga, dar sa si mentina in sistem profesori calificati si motivati”, a declarat Cristian Ghinea, Ministru al Fondurilor Europene.
Aceasta linie de finantare sprijina masura 6.5 din Pachetul National Anti-saracie, adoptat de Guvern in februarie 2016, conform comunicatului transmis de Ministerul Fondurilor Europene.
„Profesori motivati in scoli defavorizate” este un apel de proiecte in cadrul Axei Prioritare (AP) 6 „Educatie si competente”, Prioritatea de Investitii (PI) 10i „Reducerea si prevenirea abandonului scolar timpuriu si promovarea accesului egal la invatamantul prescolar, primar si secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de invatare formale, non formale si informale pentru reintegrarea in educatie si formare”, obiective specifice (OS):
• OS 6.2 „Cresterea participarii la invatamantul ante-prescolar si prescolar, in special a grupurilor cu risc de parasire timpurie a scolii, cu accent pe copiii apartinand minoritatii roma si a celor din mediul rural”;
• OS 6.3 „Reducerea parasirii timpurii a scolii prin masuri integrate de prevenire si de asigurare a oportunitatilor egale pentru elevii apartinand grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii apartinand minoritatii roma si elevii din mediul rural/ comunitatile dezavantajate socio-economic”;
• OS 6.6 „Imbunatatirea competentelor personalului didactic din invatamantul pre universitar in vederea promovarii unor servicii educationale de calitate orientate pe nevoile elevilor si a unei scoli incluzive”.
POCU 2014-2020 are o alocare totala de 4,326 miliarde euro. Programul stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, pentru a contribui la reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE.POCU include 7 Axe Prioritare: Initiativa locuri de munca pentru tineri (1); Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs (2); Locuri de munca pentru toti (3); Incluziunea sociala si combaterea saraciei (4); Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii (DLRC - 5); Educatie si competente (6); Asistenta Tehnica (7).
Sursa:
Ministerul Fondurilor Europene
Sandu 01 Aug. 2016 23:31:45
Din nefericire, acesti oameni nu sunt pe listele celor cu gradatii pentru ca munca lor nu se concretizeaza in maldare de diplome. Cand se vor plati corespunzator cei care lucreaza cu copii care au probleme? De vorbe suntem satui!