Proba scrisa a concursului pentru ocuparea posturilor de directori de scoli a starnit numeroase controverse, iar acum Colegiul Psihologilor din Romania (CPR) solicita reluarea concursului din cauza subiectelor nepotrivite.
Mai exact, CPR sustine ca Ministerul Educatiei nu are dreptul legal sa testeze aptitudinile cognitive si competentele manageriale.
"Colegiul Psihologilor din Romania solicita in mod public reevaluarea conditiilor de realizare a testarii psihologice a aptitudinilor cognitive si competentelor manageriale din cadrul examenului pentru functia de director al institutiilor de invatamant si reluarea lui cu realizarea unei evaluari psihologice, facute de psihologi atestati profesional in specialitatile psihologia muncii si organizationala", a declarat presedintele CPR, prof. dr. Mihai Anitei.
Ministerul Educatiei raspunde insa acuzelor si arata ca subiectele de la proba scrisa nu au vizat evaluarea unor abilitati psihologice.
Testul nu reprezinta o evaluare psihologica. Acesta a fost elaborat de specialisti in stiinte cognitive si in stiintele educatiei si a vizat evaluarea competentelor cognitive si manageriale dezirabile pentru exercitarea rolului de director sau director adjunct intr-o scoala moderna: capacitatea de a face distinctie intre diferite stiluri si modele manageriale, capacitatea de intelegere si asumare a rolului unui manager la nivelul unei institutii scolare, capacitatea de a distinge intre esential si secundar, capacitatea de a face conexiuni logice intre fenomene si evenimente, atentia la detalii, spiritul de observatie, capacitatea de gandire strategica etc.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS), Mirabela Amarandei, subliniaza ca "domnul presedintele al Colegiului Psihologilor din Romania este intr-o grava eroare".
In plus, aceasta mai spune ca nu intamplator a aparut reactia Colegiului Psihologilor.
"As vrea sa aduc in discutie un fapt care nu este coincidenta, de fapt nu cred in coincidente. Aceasta conferinta de presa (n.r. organizata de Colegiul Psihologilor din Romania) are loc la mai bine de o saptamana de la momentul 12 octombrie cand a avut loc acest concurs si la cateva zile de la momentul la care Ministerul Educatiei a inceput procesul de consultare interinstitutionala pentru aprobarea unui proiect de Hotarare de Guvern referitoare la formarea profesionala a psihologilor. Ce face aceasta Hotarare de Guvern foarte important este ca va scoate de sub monopolul Colegiului Psihologilor din Romania formarea profesionala a psihologilor. O noutate este aceea ca, daca, pana acum, era suficienta licenta si niste studii derulate in cadrul unor ONG-uri agreate de CPR ce face aceasta Hotarare de Guvern este sa duca practic formarea profesionala a absolventilor de licenta prin intermediul masteratului, iar acest lucru trebuia sa se intample de la momentul Procesului Bologna", a mai spus purtatorul de cuvant.