In urma realizarii mai multor studii stiintifice, oamenii de stiinta au confirmat faptul ca cea mai eficienta metoda de invatare include un proces pe termen lung, cu pauze regulate. La polul opus se afla metoda "sesiunii", cea in care copiii aleg sa invete toate informatiile pe ultima suta de metri.
In cazul acestei metode, oboseala acumulata in cursului anului scolar isi va spune cuvantul, iar organismul nu va reactiona prea bine la stresul la care este supus. Asadar, procesul de invatare va esua.
Asadar, specialistii recomanda ca materia sa fie invatata cu mult timp in urma desfasurarii examenelor, pentru a fi urmata de o pauza de cateva zile, dupa care procesul de invatare se va relua, deoarece creierul uman are nevoie de timp pentru a asimila si gestiona informatiile.
Pentru a obtine rezultate bune, timpul de invatare trebuie gestionat corect pentru fiecare disciplina in parte, in functie de programa de invatamant. Programul in care stabiliti ca trebuie sa invatati la fiecare materie si perioada de pauza, trebuie respectate in tot timpul anului scolar pentru a da cele mai bune rezultate.
De asemenea, cercetatorii recomanda studiul in aer liber, care ii permite creierului sa se oxigeneze si sa se relaxeze in timpul procesului de invatare.
Atunci cand acest lucru nu este posibil, iar procesul de invatare se efectueaza in casa, este recomandat sa evitati zona de relaxare - dormitorul, patul, etc. si sa creati un spatiu special, destinat studiului.
Alimentatia sanatoasa are de asemenea un rol extrem de important in cadrul procesului de invatare, cand este indicat sa evitati alimentele grele, grasimile, zaharurile si sa incercati sa mancati peste, salate si fructe.