A inceput dezbaterea nationala privind noul plan cadru pentru Gimnaziu

De Ana-Maria Tudor
la 16 Feb. 2016 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A inceput dezbaterea nationala privind noul plan cadru pentru Gimnaziu16Feb.2016

Presedintele Klaus Iohannis a lansat Dezbaterea nationala privind educatia si cercetarea si a subliniat ca 2016 nu trebuie sa fie inca un an plin de experimente si schimbari punctuale in invatamant.

La dezbaterea nationala privind educatia urmeaza sa se stabileasca noul plan cadru pentru invatamantul gimnazial si vor participa ministrul Educatiei, Adrian Curaj, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si ai Institutului de Stiinte ale Educatiei. Au fost invitati, de asemenea, reprezentanti ai grupului de lucru pe curriculum, ai inspectoratelor scolare judetene, ai sindicatelor din educatie, ai elevilor si ai parintilor, precum si ai organizatiilor neguvernamentale.

Evenimentul asigura o platforma de dialog in care vor fi implicati toti actorii interesati de proiectul de plan-cadru pentru clasele V-VIII, lansat in dezbatere de Institutul de Stiinte ale Educatiei. La dezbatere participa

Institutul de Stiinte ale Educatiei a lansat in dezbatere publica la finalul anului trecut trei propuneri de plan-cadru pentru clasele V-VIII. Persoanele interesate - cadre didactice, specialisti in curriculum, elevi, parinti sau reprezentanti ai societatii civile - au avut posibilitatea de a participa la aceasta consultare timp de o luna si de a-si exprima punctele de vedere si sugestiile referitoare la modificarea programei pentru gimnaziu.

Noul plan cadru pentru gimnaziu urmeaza sa fie stabilit pana la sfarsitul lunii februarie.

"Trecem astazi, odata cu acest eveniment, la o etapa mai concreta, de constructie si actiune. Intentia dezbaterii nationale pentru educatie si cercetare este ca centenarul Marii Uniri sa ne gaseasca in prezenta unui acord larg al societatii si al actorilor institutionali cu privire la sistemul nostru de educatie, cu o viziune clara si cu un set de politici in aplicarea ei. Astfel, in 2018, la intrarea Romaniei in cel de-al doilea secol de existenta ca stat modern, putem sa lasam generatiilor tinere o fundatie solida, pe care sa continue constructia catre "Romania educata"", a spus Iohannis.

Reforma educatiei trebuie scoasa din zona sloganelor, presedintele Iohannia aratand ca pentru acest fapt este nevoie de mai multe conditii.

"Daca ne dorim o reforma durabila, nu doar experiment dupa experiment, de la an la an si de la ministru la ministru, atunci avem nevoie de o dezbatere premergatoare asezata, de un acord larg si de un angajament pe termen lung. O a doua conditie este sa stim ce vrem de la o asemenea reforma. Cu alte cuvinte, sa stabilim niste obiective de principiu, clare. Altfel, riscam sa vorbim la nesfarsit despre cate ore trebuie mutate de la o materie la alta sau care manual este adecvat. Astfel de discutii tehnice, fara a avea un scop final bine definit, risca sa ramana fara un final constructiv", a declarat Iohannis.

O alta conditie necesara este fundamentarea reformei pe valori si ancorarea acesteia in realitate, mai spune presedintele.

"Societatea romaneasca s-a schimbat si evolueaza rapid. Generatiile de astazi au alte abilitati si cerinte, iar scoala trebuie sa tina pasul cu ele. Accesul la tehnologie si informatie face munca dascalilor mai usoara, dar si mai complicata in acelasi timp", a precizat Iohannis.

Presedintele a explicat ca pe parcursul acestui an urmeaza sa fie organizate mai multe dezbateri regionale, prima fiind programata pentru luna viitoare.

"Va propun ca la prima dintre ele, preconizata pentru luna viitoare, sa avem in vedere si aceste subiecte - cum facem sa nu mai avem o jumatate de generatie pe drumuri, care este profilul cu care dorim sa iasa un elev dupa fiecare nivel educational, cu ce set de valori si cunostinte care sa ii dea o sansa reala de succes, in functie de talentul si capacitatile sale, nu de mediul din care provine sau de alti factori subiectivi", a spus Iohannis.

Dezbaterea nationala privind educatia face parte dintr-un proiect mai amplu, numit "Romania educata", lansat de Administratia Prezidentiala.

"Una dintre provocarile care trebuie sa ne dea tuturor de gandit este numarul foarte mare de copii care abandoneaza scoala la trecerea de la gimnaziu la liceu sau care nu promoveaza examenul de Bacalaureat. Romania nu isi poate permite ca un procent important din populatia activa sa nu detina niciun document care sa permita insertia pe piata muncii si, prin urmare, un trai decent si un rol activ in societate. Aceasta stare de fapt reprezinta un adevarat risc la adresa securitatii nationale. Sa ai cateva sute de mii de tineri fara diploma de bacalaureat si, as spune, cu sanse aproape zero pe piata muncii, este o mare problema sociala, pe care trebuie sa o constientizam in toata gravitatea ei", a subliniat presedintele.

Printre cele mai contestate masuri propuse in cele trei planuri cadru pentru noua programa scolara a elevilor claselor V-VIII se numara reducerea orelor de limba romana si de istorie, reducerea orelor de limba latina, combinarea disciplinelor matematica si informatica si unirea materiilor: fizica, chimie si biologie intr-o noua disciplina, numita stiintele vietii.
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ati inceput antrenamentul pentru Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a?

Va doriti o pregatire eficienta si SUCCES deplin pentru copilul dvs. la Evaluarea Nationala?

Oferiti-i copilului dvs. suportul unei pregatiri conforme programei scolare in vigoare!

Culegerile ajuta acum elevul:

-> sa recapituleze/asimileze/lamureasca/fixeze notiunile de examen;
-> sa exerseze rezolvari similare celor de la examen;
-> sa capete incredere in fortele proprii;
-> sa atinga performante cu efect benefic pentru evolutia ulterioara.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

educatie gimnaziu programa scolara dezbatere educaie


x
Lasa un raspuns



Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
17Feb.2016

Silviu 17 Feb. 2016 16:41:42

Probabil vor scoate sportul, muzica si desenul ca sa aeriseasca programa....ha, ha, ha
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//