Rezultatele la Bacalaureat 2022 au fost publicate pe bacalaureat.edu.ro.
Potrivit lui Cimpeanu, cele mai ridicate rate de promovare s-au inregistrat in Cluj - 85,1%, Iasi - 81,7%, Galati - 81,6% si Braila - 81,3%. In municipiul Bucuresti, rata de promovare este de 77,4%. Judetele cu cea mai scazuta rata sunt Ilfov - 47%, Giurgiu - 55% si Calarasi - 53%.
"Toate aceste trei judete au un numar mic de candidati la examenul de Bacalaureat. Aproape 1000 de candidati. Putem compara cu aproape 15.000 in Bucuresti, cu 5.000 in Iasi si Suceava, sau 4.000 in Cluj", a spus Sorin Cimpeanu.
...vezi si Model cerere contestatie Bacalaureat 2022
De asemenea, in acest an,
162 de candidati au obtinut media 10 la examenul de Bacalaureat. Cei mai multi dintre ei au fost din municipiul Bucuresti - 30 , precum si din judetele Prahova - 15, Galati - 9, Valcea - 9 , Cluj - 8 si Iasi - 8.
Sorin Cimpeanu a aratat ca, daca ne raportam la rural-urban, in rural este o rata de promovare de 69,2%, iar in urban, de 82,7%, comparatia fiind pentru promotia curenta.
De asemenea, Ministrul Educatiei a afirmat ca
evaluarea digitala s-a desfasurat foarte bine in judetul Calarasi, pentru proba de Bacalaureat, insa rezultatele obtinute acolo nu pot fi extrapolate la nivelul intregii tari.
"Subiectele au fost concepute foarte corect, fiind corelate cu competentele corespondente. De asemenea, nivelul de dificultate a fost conceput pentru note pana in 5 si 6, pentru note de 6 si 8 si subiecte mai dificile pentru note peste 9. (...) Aceste rezultate, pe care le apreciez ca fiind bune, se datoreaza si simplificarii materiei de examen din care s-au eliminat acele continuturi predate pe parcursul perioadelor in care scolile au fost inchise. Incepand de anul viitor o sa avem o tranzitie spre normalitate. Programa va fi simplificata si anul viitor, cu ceea ce s-a predat in clasa a 10-a si eventual in clasa a 9-a, dar vom avea deja continuturi complete pentru clasele a 11-a si a 12-a", a spus Sorin Cimpeanu.
Ministrul Educatiei a mentionat ca, in scurt timp, "vom avea rezultatele unei analize privind cauzele pentru care multi absolventi nu s-au mai inscris la examenul de Bacalaureat. Refuz sa cred ca avem colegi atat de cinici incat sa nu permita accesul la Bacalaureat pentru a nu fi in situatia in care sa apara multi nepromovati".
Examenul de Bacalaureat se considera promovat de catre absolventii de liceu care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) au sustinut probele de evaluare a competentelor prevazute in prezenta metodologie la art. 41, alin. (1), lit. A., B.,C., D.
b) au sustinut toate probele scrise prevazute in prezenta metodologie la Art.41, alin. (1) lit. E. si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea;
c) au obtinut cel putin media 6 la probele scrise precizate la alin. Art. 41, alin. (1) lit. E.
Candidatul care, la una din probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse se considera ca nu a sustinut proba respectiva.
Media notelor la probele scrise se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire. Aceasta reprezinta media generala a candidatului la examenul de bacalaureat.
Candidatul care indeplineste toate aceste conditii este declarat „reusit”.
Pentru candidatii care obtin media generala 5,99, media generala se rotunjeste la 6,00.