Reguli pentru absentele elevilor. Exista notiunea de "absenta nemotivabila"? Cate absente pot avea fara scaderea notei la purtare?

De Portal Invatamant
la 07 Aug. 2023 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reguli pentru absentele elevilor. Exista notiunea de "absenta nemotivabila"? Cate absente pot avea fara scaderea notei la purtare?07Aug.2023

In toate scolile elevii si profesorii vorbesc despre conceptul numit "absenta nemotivabila". Uneori profesorii chiar trec un "n" in catalog, atunci cand consemneaza elevul absent. Exista, insa, termenii "absenta nemotivabila" in legislatie, adica o absenta care nu se poate motiva? Aflati in continuare informatii utile despre absentele elevilor de la cursuri.

Ei bine, "elevii au dreptul de a le fi consemnata in catalog absenta doar in cazul in care nu sunt prezenti la ora de curs. Este interzisa consemnarea absentei ca mijloc de coercitie", precizeaza Statutul Elevului, art. 7, ff), actualizat 2023.

Tot in Statutul elevului, actualizat 2023, la articolul 27, se arata ca "pentru toti elevii din invatamantul primar, la fiecare 20 de absente nejustificate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu, va fi scazut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient".
 
De asemenea, "pentru toti elevii din invatamantul gimnazial si liceal, la fiecare 20 de absente nejustificate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu/modul de specialitate, va fi scazuta nota la purtare cu cate un punct".

NOU! Pentru pregatirea eficienta a elevilor va recomandam Culegerile cu exercitii rezolvate pentru clasele 0 - XII la preturi speciale ...click AICI pentru oferta completa<<<
 
Termenii "absenta nemotivabila" nu se regasesc in Statutul Elevului.
 
Legislatia privind absentele elevilor este simpla si se regaseste inclusiv in noul Regulament-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), valabil de la 1 septembrie 2022.
 

Art. 94
"(1) Prezenta elevilor la fiecare ora de curs se verifica de catre cadrul didactic, care consemneaza, in mod obligatoriu, fiecare absenta. Absenta se consemneaza in catalog doar in cazul in care elevul nu este prezent la ora de curs si nu poate fi folosita drept mijloc de coercitie.
 
(2) Motivarea absentelor se face de catre invatatorul/ institutorul/ profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte in ziua prezentarii actelor justificative.
 
(3) In cazul elevilor minori, parintii sau reprezentantii legali au obligatia de a prezenta personal invatatorului/ institutorului/ profesorului pentru invatamantul primar/profesorului diriginte actele justificative pentru absentele copilului sau.
 
(4) Actele medicale pe baza carora se face motivarea absentelor sunt, dupa caz: adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverinta/certificat medical/ foaie de externare/ scrisoare medicala eliberat(a) de unitatea sanitara in care elevul a fost internat. Actele medicale trebuie sa aiba viza cabinetului scolar sau a medicului de familie care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale elevilor.
 
(5) In limita a 40 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 20% din numarul orelor alocate unei discipline, absentele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale parintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate invatatorului / institutorului/ profesorului pentru invatamantul primar/ profesorului diriginte al clasei, avizate in prealabil de motivare de catre directorul unitatii de invatamant.
 
(6) Invatatorul / Institutorul/ Profesorul pentru invatamantul primar/ Profesorul diriginte pastreaza la sediul unitatii de invatamant, pe tot parcursul anului scolar, actele pe baza carora se face motivarea absentelor, prezentate in termen de 7 zile de la reluarea activitatii elevului.
 
(7) Nerespectarea termenului prevazut la alin. (6) atrage declararea absentelor ca nemotivate.
 
(8) In cazul elevilor reprezentanti, absentele se motiveaza pe baza actelor justificative, conform prevederilor statutului elevului.
 
Art. 95
(1) La cererea scrisa a directorilor unitatilor de invatamant cu program sportiv suplimentar, a profesorilor - antrenori din unitatile de invatamant cu program sportiv integrat, a directorilor cluburilor sportive scolare/asociatiilor sportive scolare sau a conducerilor structurilor nationale sportive, directorul unitatii de invatamant aproba motivarea absentelor elevilor care participa la cantonamente si la competitii de nivel local, judetean, regional, national si international.
 
(2) Directorul unitatii de invatamant aproba motivarea absentelor elevilor care participa la olimpiadele si concursurile scolare si profesionale organizate la nivel local, judetean/interjudetean, regional, national si international, la cererea scrisa a profesorilor indrumatori/ insotitori".
 
Asadar, nici ROFUIP nu face referire deloc la absentele nemotivabile.
 
Prin urmare, nu exista “absente nemotivabile”, ci doar absente “nemotivate”, respectiv cele pe care elevii sau parintii nu le pot motiva sau nu le-au motivat in termen de sapte zile de la reluarea activitatii scolare a elevului.

Motivarea absentelor se efectueaza pe baza urmatoarelor acte

a) adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar sau de medicul de familie si avizata de medicul scolar (daca exista);
b) adeverinta sau certificat medical eliberat de unitatea sanitara, in cazul in care elevul a fost internat in spital, avizat(a) de medicul scolar (daca exista);
c) cererea scrisa a parintelui/tutorelui legal al elevului, adresata directorului unitatii de invatamant si aprobata de acesta, in urma consultarii cu dirigintele/invatatorul clasei.


Motivarea absentelor se face de catre invatator sau diriginte, in ziua prezentarii actelor justificative.

In cazul elevilor minori, parintele/tutorele legal are obligatia de a prezenta, PERSONAL, dirigintelui actele justificative pentru absentele copilului lor. Actele pe baza carora se face motivarea absentelor vor fi prezentate in termen de maxim 7 zile de la reluarea activitatii elevului si vor fi pastrate de catre invatator/diriginte pe tot parcursul anului scolar.
 
Totusi, elevii care lipsesc de la ore si aduna prea multe absente, trebuie sa suporte consecintele, respectiv scaderea notei la purtare sau alte sanctiuni prevazute in ROFUIP.


NOU! Pentru pregatirea eficienta a elevilor va recomandam Culegerile cu exercitii rezolvate pentru clasele 0 - XII la preturi speciale ...click AICI pentru oferta completa<<<


Important de subliniat aici este faptul ca in Statutul elevului, actualizat 2023, apar noi dispozitii privind exmatricularea elevilor care acumuleaza absente nemotivate

Art. 21. (1) Preavizul de exmatriculare se intocmeste de catre profesorul diriginte, pentru elevii care absenteaza nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singura disciplina/modul, cumulate pe un an scolar, se semneaza de catre acesta si de director. Acesta se inmaneaza elevului si, sub semnatura, parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal.
 
(2) Sanctiunea se consemneaza in registrul de evidenta a elevilor si in catalogul clasei si se mentioneaza in raportul consiliului clasei la sfarsit de semestru sau de an scolar.
 
(3) Sanctiunea, insotita de scaderea notei la purtare, se valideaza in consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.
 
(...)
 
Art. 23. - (1) Exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in aceeasi unitate de invatamant si in acelasi an de studiu se aplica elevilor din invatamantul postliceal pentru abateri grave, prevazute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant sau apreciate, ca atare, de catre consiliul profesoral al unitatii de invatamant.
 
(2) Sanctiunea se aplica si pentru un numar de cel putin 40 de absente nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel putin 30% din totalul orelor la o singura disciplina de studiu/modul, cumulate pe un an scolar.
 
(3) Daca abaterea consta in absente nemotivate, sanctiunea exmatricularii se poate aplica numai daca, anterior, a fost aplicata sanctiunea preavizului de exmatriculare.
 
(4) Sanctiunea se consemneaza in registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, in catalogul clasei, in registrul de evidenta a elevilor si in registrul matricol.
 
(5) Sanctiunea se comunica de catre directorul unitatii de invatamant, in scris, elevului si, sub semnatura, parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal.
 
(6) Sanctiunea, insotita de scaderea notei la purtare, se valideaza in consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?


Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

absente scolarestatutul elevuluiabsente nemotivateabsente nemotivabileregulament cadru scolimotivare absente


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//