Reguli pentru absentele elevilor. Exista notiunea de "absenta nemotivabila"? Cate absente pot avea fara scaderea notei la purtare?

de Laura Galescu la 27 Mai. 2021
5 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reguli pentru absentele elevilor. Exista notiunea de "absenta nemotivabila"? Cate absente pot avea fara scaderea notei la purtare?27Mai.2021

In toate scolile elevii si profesorii vorbesc despre conceptul numit "absenta nemotivabila". Uneori profesorii chiar trec un "n" in catalog, atunci cand consemneaza elevul absent. Exista, insa, termenii "absenta nemotivabila" in legislatie, adica o absenta care nu se poate motiva? Aflati in continuare informatii utile despre absentele elevilor de la cursuri.

Ei bine, "elevii au dreptul de a le fi consemnata in catalog absenta, doar in cazul in care nu sunt prezenti la ora de curs", precizeaza Statutul Elevului, art. 7, ff).
 
Termenii "absenta nemotivabila" nu se regasesc in Statutul Elevului.
 
Legislatia privind absentele elevilor este simpla si se regaseste in Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP)
 
 
"Art 102 (5) in limita a 20 de ore de curs pe semestru, absentele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal al elevului sau ale elevului major, adresate invatatorului/institutorului/profesorului pentru invatamantul primar/profesorului diriginte al clasei, avizate in prealabil de directorul unitatii. 
 
 
Art 102 (6) Actele pe baza carora se face motivarea absentelor se prezinta in termen de sapte zile de la reluarea activitatii elevului si sunt pastrate de catre invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar/ profesorul diriginte, pe tot parcursul anului scolar”
 
La art. 102 (7) este precizat faptul ca nerespectarea termenului prevazut atrage declararea absentelor ca nemotivate.
 
Nici ROFUIP nu face referire deloc la "absentele nemotivabile". 
 
Prin urmare, nu exista “absente nemotivabile”, ci doar absente “nemotivate”, respectiv cele pe care elevii sau parintii nu le pot motiva sau nu le-au motivat in termen de sapte zile de la reluarea activitatii scolare a elevului.
 
De retinut este si faptul ca "este interzisa consemnarea absentei ca mijloc de coercitie", prin urmare profesorii nu au voie sa treaca elevilor "absenta nemotivabila" pentru a-i pedepsi.
 
Motivarea absentelor se efectueaza pe baza urmatoarelor acte:

a) adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar sau de medicul de familie si avizata de medicul scolar (daca exista);
b) adeverinta sau certificat medical eliberat de unitatea sanitara, in cazul in care elevul a fost internat in spital, avizat(a) de medicul scolar (daca exista);
c) cererea scrisa a parintelui/tutorelui legal al elevului, adresata directorului unitatii de invatamant si aprobata de acesta, in urma consultarii cu dirigintele/invatatorul clasei.

(3) Motivarea absentelor se face de catre invatator sau diriginte, in ziua prezentarii actelor justificative.

(4) In cazul elevilor minori, parintele/tutorele legal are obligatia de a prezenta, PERSONAL, dirigintelui actele justificative pentru absentele copilului lor.

(5) Actele pe baza carora se face motivarea absentelor vor fi prezentate in termen de maxim 7 zile de la reluarea activitatii elevului si vor fi pastrate de catre invatator/diriginte pe tot parcursul anului scolar.

(6) Toate adeverintele medicale trebuie sa aiba viza cabinetului, care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale elevilor. (7) Nerespectarea termenului prevazut la alin. 5 din prezentul articol atrage, de regula, declararea absentelor ca nemotivate. 
 
 
Totusi, elevii care lipsesc de la ore si aduna prea multe absente, trebuie sa suporte consecintele, respectiv scaderea notei la purtare, preaviz de exmatriculare sau chiar exmatriculare, prevazute, de asemenea, in ROFUIP.
 
Pentru toti elevii din invatamantul preuniversitar, la FIECARE 10 ABSENTE nejustificate, pe semestru, din totalul orelor de studiu sau la 10% ABSENTE nejustificate din numarul de ore pe semestru la O DISCIPLINA/modul, va fi scazuta nota la purtare cu cate UN PUNCT. 
 
Art. 125. 
 
(1) PREAVIZUL DE EXMATRICULARE se intocmeste, in scris, de diriginte si director, pentru elevii care ABSENTEAZA NEJUSTIFICAT 20 DE ORE la diferite discipline de studiu sau 15% DIN TOTALUL ORELOR DE LA O SINGURA DISCIPLINA/MODUL, CUMULATE PE UN AN SCOLAR si se inmaneaza parintelui/tutorelui legal sau elevului, daca acesta a implinit 18 ani, sub semnatura.
 
(2) Sanctiunea se aplica elevilor din sistemul de invatamant liceal, postliceal si profesional, cu exceptia elevilor din invatamantul obligatoriu.
 
(3) Sanctiunea se consemneaza in registrul de evidenta a elevilor si in catalogul clasei si se mentioneaza in raportul consiliului clasei la sfarsit de semestru sau de an scolar.
 
(4) Sanctiunea este insotita de scaderea notei la purtare. 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

absente scolarestatutul elevuluicate absente nemotivate ai voie pe semestruabsente nemotivateabsente nemotivabile


x

Lasa un raspuns
Comentarii [5 comentarii]Adauga comentariul tau

12Nov.2021

Profa 12 Nov. 2021 22:23:03

Din ce edi?ie a Rofuip cita?i dvs.? Sigur este actuala? Pt. ca la art. 102 se vorbe?te despre evaluarea elevilor, iar la art. 125, despre elevii care au studiat în alte tari.
25Mar.2021

Anca 25 Mar. 2021 07:23:28

Buna ziua, la 20 de ansente nemotivate se taie alocatia complementara?
17Feb.2021

Cocioaba Marius 17 Feb. 2021 09:12:38

Buna diminea?a! O colega de a mea a lipsit la prima ora si doamna diriginta i-a spus ca trebuia sa o sune mama ei si ca se pedepseste cu 2 puncte la purtare, este corect?
02Oct.2020

Gatea Bianca 02 Oct. 2020 13:19:23

Buna ziua, Am rugamintea de a-mi preciza numarul maxim de absente admis in cazul copiilor care frecventeaza grupa Mare la gradinita care este obligatorie.

Multumesc.
14Ian.2020

Rosca Ovidiu 14 Ian. 2020 16:28:05

Prevederea ca se scade cu un punct nota la purtare pentru 10% absente nemotivate la o disciplina nu apare in regulamentul publicat aici:
https://www.edu.ro/sites/default/files/Regulament%20cadru%202016_0_2.pdf
Puteti spune din ce document citati?
Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Va oferim GRATUIT Raportul Special
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x