Ministrul Educatiei a declarat ca raportul confirma si sustine eforturile care se fac pentru a asigura un invatamant de calitate, performant, bazat pe cinste, corectitudine si echitate.
De asemenea, Pricopie considera ca raportul Comisiei Europene este apreciativ fata de angajamentul Guvernului privind lupta anticoruptie si independenta justitiei.
"Raportul MCV este pozitiv pentru Guvern, in general, si pentru Ministerul Educatiei, in special. Comisia Europeana remarca progresele pe care le-am facut in lupta impotriva coruptiei, de la adoptarea Strategiei anticoruptie in educatie si asigurarea suportului financiar pentru implementarea acesteia, pana la revizuirea programelor de studii, prin introducerea unor lectii tinute de magistrati despre respectul fata de lege.
Toate aceste elemente pozitive, pe care Comisia Europeana le subliniaza, nu fac decat sa confirme si sa sustina eforturile pe care le facem pentru a asigura un invatamant de calitate, performant, bazat pe cinste, corectitudine si echitate", a declarat Pricopie.
In privinta Guvernului, afirma ministrul Educatiei, raportul MCV este "asa cum ar trebui sa fie, adica apreciativ fata de angajamentul privind lupta impotriva coruptiei si independenta justitiei".
"Cu toate acestea, in domeniul combaterii coruptiei la nivel inalt exista inca obstacole semnificative. In ciuda cercetarilor, a trimiterilor in judecata si a condamnarilor care au loc, exista elemente care dovedesc faptul ca actele de coruptie nu sunt intotdeauna tratate ca infractiuni grave.
In cadrul sistemului judiciar, procentul ridicat de pedepse cu suspendare pare sa indice o anumita reticenta a judecatorilor de a-si asuma consecintele unei constatari a vinovatiei, ceea ce se afla in contradictie cu ghidul de stabilire a pedepselor al insasi Inaltei Curti", se mentioneaza in raportul dat publicitatii miercuri.