Scopul codului de conduita este de "a preveni replicarea in Romania a evolutiilor negative inregistrate in alte tari in urma faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura si de a combate atitudinile si comportamentele care conduc la astfel de fapte".
Potrivit documentului, in institutiile de invatamant superior sunt strict interzise promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi, precum si promovarea simbolurilor identitare, imaginilor si faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob.
Art. 1. — (1) Prezentul cod reglementeaza cu titlu general cu privire la preventia si sanctionarea xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura in cadrul institutiilor de invatamant superior din Romania.
(2) Scopul prezentului cod este de a preveni replicarea in Romania a evolutiilor negative inregistrate in alte tari in urma faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura si de a combate atitudinile si comportamentele care conduc la astfel de fapte.
Art. 2. — (1) Xenofobia, radicalizarea si discursul instigator la ura sunt incalcari directe ale principiilor libertatii, democratiei, ale respectarii drepturilor omului si libertatilor fundamentale si ale statului de drept, principii pe care se intemeiaza Uniunea Europeana si care sunt comune statelor membre.
(2) Institutiile de invatamant superior au responsabilitatea de a asigura un mediu universitar fara stereotipuri, intoleranta si discriminare si de a stabili obiective, respectiv de a lua masuri prin care sa fie prevenite si combatute xenofobia, radicalizarea si discursul instigator la ura.
Art. 3. — Activitatile institutiilor de invatamant superior privind prevenirea si combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura se subsumeaza, in totalitatea lor, urmatoarelor principii, a caror respectare este esentiala si obligatorie:
a) principiul respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului — toate activitatile desfasurate pentru prevenirea si combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura se desfasoara cu respectarea prevederilor conventiilor si tratatelor internationale privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului, la care Romania este parte;
b) principiul legalitatii — activitatile se desfasoara in baza legii si in conformitate cu aceasta;
c) principiul prevenirii — presupune ca intreaga activitate desfasurata trebuie sa asigure prevenirea antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura, atat printr-o buna cooperare intre institutiile si organizatiile implicate, cat si printr-o coordonare eficienta a implementarii masurilor la nivelul institutiei de invatamant superior;
d) principiul parteneriatului public-privat — presupune cooptarea societatii civile in activitatile concrete de implementare a masurilor de prevenire si combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura, precum si consultarea membrilor comunitatii academice in cadrul procesului decizional;
e) principiul proportionalitatii — presupune ca niciuna dintre actiunile intreprinse nu trebuie sa depaseasca nivelul necesar pentru realizarea obiectivelor stabilite.
CAPITOLUL II
Aspecte privind preventia xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura
Art. 4. — (1) Institutiile de invatamant superior incurajeaza membrii comunitatii universitare sa creeze si sa intretina un climat etic favorabil dezvoltarii de relatii armonioase, rationale si echilibrate, care garanteaza manifestarea personalitatii, in spiritul colegialitatii si al respectului reciproc.
(2) Membrii comunitatii universitare care asista sau impotriva carora sunt indreptate faptele asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura sunt incurajati sa le raporteze si sa solicite sprijin comisiei de etica din cadrul institutiei de invatamant superior.
Art. 5. — La nivelul institutiei de invatamant superior se iau masuri pentru prevenirea, identificarea, analizarea si solutionarea situatiilor asociate faptelor de antisemitism, xenofobie, radicalizare si discurs instigator la ura, inainte ca acestea sa devina o problema pentru institutia de invatamant superior. In acest sens, institutia de invatamant superior poate organiza periodic activitati de evaluare anonima a experientei membrilor comunitatii universitare, in vederea identificarii faptelor interzise in spatiul universitar.
CAPITOLUL III
Sanctionarea xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura
Art. 6. — In spatiul universitar sunt interzise urmatoarele fapte:
a) promovarea simbolurilor identitare, imaginilor si faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob;
b) promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi;
c) promovarea unor idei, simboluri sau doctrine care sustin si promoveaza regimuri cu caracter totalitar, antisemit, extremist, fascist, iredentist, rasist, sovinist sau xenofob, dovedite a incalca drepturile si libertatile fundamentale ale omului, cu exceptia situatiei in care acestea sunt continute de o disciplina/un material de studiu;
d) activitatile membrilor comunitatii universitare care presupun radicalizarea si promovarea discursului instigator la ura.
Art. 7. — (1) Orice persoana poate sesiza comisia de etica universitara din institutia de invatamant superior cu privire la savarsirea unei fapte prevazute la art. 6.
(2) In cazul in care la nivelul institutiei de invatamant superior se constata savarsirea uneia/unora din faptele prevazute la art. 6, comisia de etica universitara se autosesizeaza si are obligatia de a analiza si solutiona sau, in cazul in care solutionarea exceda sferei de competenta, de a sesiza organele abilitate ale statului, conform prevederilor legale.
Art. 8. — Pe perioada desfasurarii analizei sesizarii/ autosesizarii, persoana impotriva careia a fost formulata beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
CAPITOLUL IV
Dispozitii finale
Art. 9. — Institutiile de invatamant superior incurajeaza desfasurarea activitatilor sub imperiul diversitatii opiniilor de natura stiintifica formulate in mediul academic si sprijina gandirea critica in acest context.