Textul nonliterar
Articolul
Reportajul
Interviul
Stirea
Cronica (de film, de spectacol, de carte)
Textul de opinie/argumentativ
Trasaturi ale textului nonliterar
Spre deosebire de textul literar sau artistic, textul nonliterar transmite o informatie cu caracter obiectiv si se raporteaza la aspecte concrete ale realitatii. De asemenea, textul nonliterar nu sugereaza emotii si sentimente, ci date precise, concrete si se bazeaza pe sensul propriu, denotativ al cuvintelor. Limbajul este clar si precis, adesea sunt prezenti termeni din limbajul tehnic sau stiintific, nu apar imagini artistice si figuri de stil. In plus, textul nonliterar contine informatii obiective si nu opiniile subiective ale autorului.
Textele nonliterare pot cunoaste diferite forme, cum ar fi: articol de ziar, reportaj, anunt, stire, cerere, interviu, proces-verbal, CV, ghid turistic, text stiintific (din manuale scolare, lucrari de specialitate etc.), cronica (de film, de spectacol, de carte).
Textele nonliterare pot fi continue (informatia este structurata in paragrafe, inlantuite logic) sau discontinue (informatia este prezentata preponderent vizual, cu ajutorul reprezentarilor grafice: scheme, diagrame, tabele, liste etc.)
Exercitii text nonliterar
1. Redacteaza o compunere de 150-300 cuvinte in care sa demonstrezi ca un text la alegere este nonliterar.
2. Redacteaza o compunere de 150-300 de cuvinte in care sa demonstrezi ca textul citat, O tehnica revolutionara a scos la suprafata noi detalii impresionante despre primul dinozaur descris acum 200 de ani de Alexandru Voiculescu, sursa: www.descopera.ro, este nonliterar.
In compunerea ta, vei avea in vedere:
– sa precizezi doua trasaturi ale textului nonliterar;
– sa dezvolti corespunzator trasaturile mentionate, prin referire la text;
– sa respecti structura specifica tipului de text indicat;
– sa ai obligatoriu numarul minim de cuvinte cerut.
„Tehnologia de ultima generatie a pus intr-o noua lumina primele fosile de dinozaur descrise, acum mai bine de 200 de ani, cu ajutorul cercetatorilor de la Universitatea din Warwick si Universitatea Oxford. Profesorul Mark Williams a analizat cinci dinti nedescrisi dintr-o mandibula de Megalosaurus, dezvaluind ca restaurarea fosilei a fost mai putin ampla decat s-a crezut, scrie Geology Page. Cu ajutorul acestor analize s-a putut vedea in interiorul maxilarului, observand astfel radacinile dintilor si amploarea reparatiilor fosilei. O miza a studiului este intelegerea mai buna a conservarii fosi - lelor, care poate ajuta la o restaurare mai eficienta a acestora. Williams a precizat ca „fiind capabili sa folosim tehnologie standard folosita de obicei in ingineria aerospatiala si automobila pentru a scana un astfel de specimen rar in istoria naturala, este de o oportu-nitate fantastica”.Mandibula de Megalosaurus este expusa la Muzeul Universitatii Oxford al Istoriei Naturale alaturi de alte oase ale scheletului. Megalozaurus - care se traduce prin „marea soparla” - era un dinozaur carnivor care traia in Jurasicul mediu, acum aproximativ 167 de milioane de ani. Avea o lungime de circa noua metri si cantarea apro-ximativ 1,4 tone.”
(Alexandru Voiculescu, O tehnica revolutionara a scos la suprafata noi detalii impresionante despre primul dinozaur descris acum 200 de ani, www.descopera.ro)
Mod de rezolvare
1. Demonstratie ca un text la alegere este nonliterar – schema
Textul nonliterar, spre deosebire de cel literar, transmite o informatie cu caracter obiectiv si se raporteaza la aspecte concrete ale realitatii. De asemenea, textul nonliterar nu sugereaza emotii si sen-timente, ci date precise, concrete si se bazeaza pe sensul propriu, denotativ al cuvintelor. Limbajul este clar si precis, adesea sunt prezenti termeni din limbajul tehnic sau stiintific. In plus, textul nonliterar contine informatii obiective si nu opiniile subiective ale autorului. Textul citat (titlul textului) este nonliterar deoarece intruneste toate trasaturile acestei categorii. Astfel, textul este (..) un articol/un text stiintific/un text informativ (precizam ce tip de text este) si are scopul precis de a transmite date, informatii clare si obiective cititorilor. Astfel, textul (...) (titlul textului) evidentiaza (....) (precizam aspectele importante de continut pe care le contine textul). Intentia autorului este, in mod clar, aceea de a transmite un mesaj obiectiv, bazat pe date si fapte evidente, verificabile, puternic ancorate in realitate. Mesajul este destinat unei categorii anume de cititori, interesati de domeniul precizat, cu un gust precis pentru (...) arta/sport/cultura/stiinta (precizam domeniul in care se incadreaza textul citat). Limbajul folosit este bazat pe sensurile proprii ale cuvintelor, fara imagini artistice sau figuri de stil (...) (exemple de cuvinte folosite in text, evident cu sens propriu, elocvente pentru tema textului). Modul de expreimare este clar, concis si neutru, fara incarcatura afectiva, iar scopul textului este informativ/persuasiv (in functie de tipul de text) deoarece incearca (...) sa convinga/sa informeze cititorii. Asadar, pe baza tuturor argumentelor prezentate, putem afirma ca textul (...) (titlul textului) este nonliterar.
2. Demonstratie ca textul citat, O tehnica revolutionara a scos la suprafata noi detalii impresionante despre primul dinozaur descris acum 200 de ani de Alexandru Voiculescu, sursa: www.descopera.ro, este nonliterar.
Textul nonliterar, spre deosebire de cel literar, transmite o informatie cu caracter obiectiv si se raporteaza la aspecte concrete ale realitatii. De asemenea, textul nonliterar nu sugereaza emotii si sentimente, ci date precise, concrete si se bazeaza pe sensul propriu, denotativ al cuvintelor. Limbajul este clar si precis, adesea sunt prezenti termeni din limbajul tehnic sau stiintific. In plus, textul nonliterar contine informatii obiective si nu opiniile subiective ale autorului. Textul citat, O tehnica revolutionara a scos la suprafata noi detalii impresionante despre primul di-nozaur descris acum 200 de ani, de Alexandru Voiculescu, preluat de pe www.descopera.ro, este non-literar deoarece intruneste toate trasaturile acestei categorii. Astfel, textul este un articol cu caracter stiintific si are scopul precis de a transmite date, informatii clare si obiective cititorilor. Astfel, textul O tehnica revolutionara a scos la suprafata noi detalii impresionante despre primul dinozaur descris acum 200 de ani evidentiaza informatii inedite despre primele fosile de dinozauri. Intentia autorului este, in mod clar, aceea de a transmite un mesaj obiectiv, bazat pe date si fapte evidente, verificabile, puternic ancorate in realitate. Mesajul este destinat unei categorii anume de cititori, interesati de domeniul pre-cizat, cu un gust precis pentru stiinta si dornici sa afle cat mai multe informatii despre dinozauri si despre modalitatile de analiza si conservare a fosilelor. Limbajul folosit este bazat pe sensurile proprii ale cuvintelor, fara imagini artistice sau figuri de stil: tehnologie, mandibula, analiza, restaurare, schelet etc. Modul de exprimare este clar, concis si neutru, fara incarcatura afectiva, iar scopul textului este informativ deoarece informeaza cititorii in privinta ultimelor descoperiri in domeniul studiilor despre dinozauri. Asadar, pe baza tuturor argumentelor prezentate, putem afirma ca textul O tehnica revolutionara a scos la suprafata noi detalii impresionante despre primul dinozaur descris acum 200 de ani de Alexandru Voiculescu este nonliterar.