"Avem deja doua categorii. Unele sunt cu cinci zile de contestatii, care s-au incheiat, deci, practic, avem deja manuale pentru anumite loturi, pentru minoritati, urmeaza sa se semneze contractele pentru cele cu volum mai mare, pentru care avem termen de contestatie de zece zile. Asteptam pana maine (joi)", a declarat Pricopie.
Remus Pricopie a subliniat ca intarzierea manualelor scolare a fost cauzata de contestatiile editorilor, care s-au impotrivit fiecarei etape a licitatiei. Dupa ce contestarea licitatiei se finalizeaza, editurile pot incepe tiparirea noilor manuale, care nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile.
"Nu a existat niciun fel de regula. In mod normal, atunci cand cumperi un produs, trebuie sa il cumperi pe o perioada determinata, or, noul ordin pe care unii editori il contesta introduce disciplina si pune pe primul loc interesul scolii si al elevilor. Pe noua programa, daca un manual, sa presupunem, ca in urma evaluarilor au scapat anumite greseli, in momentul in care am identificat o greseala intr-un manual, prin noua procedura, ministrul Educatiei are dreptul sa retraga automat acel manual, lucru care inainte nu se intampla.
Manualele au valabilitate de maxim patru ani, dupa patru ani esti obligat sa le revezi. Programa scolara din 2004 pana in 2013, cand am introdus o programa noua, a mai suferit modificari, dar manualele nu au fost schimbate niciodata. Interesele economice ale editorilor sunt afectate pentru ca ordinea si disciplina nu le convin", a afirmat Pricopie.
Ministrul Educatiei spune ca programele la clasa pregatitoare sunt foarte clare, astfel ca invatatorilor le este usor sa lucreze pe baza de fise de lucru pana la realizarea noilor manuale. Problema este ca legea a introdus clasa pregatitoare fara sa existe pregatirea necesara, mai spune Pricopie.
"Sunt aproximativ 8.000 de cadre didactice, au trecut printr-un proces de formare, este o metoda didactica noua", a adaugat ministrul Educatiei.
Pricopie a subliniat ca in momentul in care au trecut in clasa intai elevii ar fi trebuit sa aiba manualele noi, nu abecedarul, pentru ca literele le-au invatat deja la clasa pregatitoare.
"Anul trecut in februarie am declansat procedura, ca in septembrie sa avem manuale noi iar unii dintre editori au inceput sa arunce cu tot felul de acuze in stanga si in dreapta", a mai spus Pricopie. Ministerul Educatiei Nationale, prin Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), a finalizat la inceputul saptamanii trecute procedura de reevaluare a ofertelor de manuale scolare pentru clasele I si a II-a (in format print si digital) din licitatia publica privind achizitionarea acestora", arata MEN.