Proiectul educational national presupune predarea lectiilor de educatie financiara, pe intelesul copiilor, chiar din ciclul primar, pentru a-i invata pe cei mici importanta monedei nationale atat prin lectura, cat si prin matematica si exercitii interactive.
In cadrul acestui program, copiii vor invata cum sa foloseasca un card sau un P.O.S, dar si cum sa cheltuiasca banii in mod chibzuit.
Educatia financiara este o materie optionala pentru elevii de clasa a III-a si a IV-a, proiectata pentru o ora pe saptamana , la care totusi s-au inscris foarte multi copii interesati de importanta banilor.
Lectia deschisa face parte dintr-un proiect al Bancii Nationale a Romaniei, care incearca sa dezvolte cultura economica in randul tinerilor. Specialistii spun ca la aceasta varsta frageda copiii retin cel mai bine notiuni legate de bani: cum se cheltuiesc, cum se economisesc, dar si cum se investesc.
"Cursul se intinde pe o perioada de doi ani, in clasa a III-a incepem cu partea de istorie, in anul urmator intram in notiunile de educatie financiara. Este un domeniu necunoscut, in care ei descopera multe lucruri noi", a povestit invatatoarea Lorenia Nedeian din Oradea.
Fiecare elev care a optat pentru aceasta disciplina va primi gratuit manualul, impreuna cu caietul elevului, numite "Educatie financiara - Banii pe intelesul copiilor".
Pana in prezent, pentru anul scolar 2013-2014, materia optionala "Educatie financiara" a fost aleasa de 10.500 de parinti pentru elevii lor. Alte materii optionale pentru care poate opta orice elev din acest an sunt "Filosofia pentru copii" si "Educatia pentru societate".