Erasmus plus este noua denumire a proiectului care va integra toate initiativele anterioare din domeniul invatamantului universitar, preuniversitar, al tineretului si al sportului.
Relansarea programului Erasmus inseamna simplificarea birocratiei necesare aprobarii unui proiect prin reunirea tuturor celorlalte programe existente anterior din cadrul Erasmus Life Learning Programme sau Erasmus Mundus (colaborarile dintre universitati semnatare ale pactului Bologna cu cele din afara Europei) cat si cele de tip voluntariat sau pentru elevi.
Asta inseamna ca actualele proiecte vor fi lasate sa se desfasoare pana la bun sfarsit, in timp ce, de la 1 ianuarie 2014, se vor deschide noi posibilitati de aplicare pentru a forma programe de schimburi institutionale.
O alta noutate adusa de Erasmus Plus se refera la concentrarea pe piata muncii. Pana in prezent, schimburile de studenti, doctoranzi sau cadre didactice erau concentrate pe cercetare si cultura, insa din 2014 UE va sprijini cu o treime din bugetul de 14,7 miliarde de euro acele parteneriate care se incheie intre institutii de invatamant, organizatii pentru tineret, intreprinderi, autoritati locale si regionale, dar si ONG-uri.
Din anul 2014 va fi posibila si acordarea unor imprumuturi prin Banca Europeana de Investitii pentru masteranzii care doresc sa urmeze intreg ciclul al doilea Bologna la o universitate din strainatate.
Din cele 27 de tari semnatare ale intelegerii de la Bologna, in exercitiul bugetar anterior, Romania s-a plasat pe locul al noualea in ceea ce priveste numarul de persoane care au beneficiat de orice tip de mobilitate, trimitand peste granita, cu bursa, aproximativ 80.000 de persoane, potrivit
ziaruldeiasi.