Modificarea a fost adoptata de Ministerul Educatiei printr-o ordonanta de urgenta, care prevede reglementarea sistmului de invatamant preuniversitar si universitar, cu scopul de a permite derularea procesului de invatamant in conditii normale.
Una dintre modificari reglementeaza calendarul de introducere a noilor forme ale examenului de
evaluare nationala, admitere liceu si
bacalaureat, incepand cu generatiile de elevi care intra in clasa a V-a, respectiv in clasa a IX-a, in anul scolar 2015-2016.
"Nu respingem conceptul de abordare interdisciplinara a examenelor, dar nu il poti aplica fara pregatire prealabila. De aceea,
primul an in care vor fi sustinute examenele dupa modelul evaluarilor PISA va fi 2019", a explicat Pricopie.
Potrivit ministrului, Legea educatiei (nr. 1/2011) introduce noi forme de sustinere a examenelor de
evaluare nationala, admitere la liceu si
bacalaureat, forme care pleaca de la conceptul de transdisciplinaritate.
Din punct de vedere pedagogic, nu poate fi realizata o modalitate de evaluare fara ca ea sa se coreleze cu modalitatea de predare. Astfel, metoda interdisciplinara de predare a fost introdusa pentru prima data in sistemul romanesc de educatie in anul scolar 2013-2014, pentru ciclul primar, urmand ca ea sa fie extinsa, in anii urmatori, si la celelalte cicluri de studii.
In plus, si evaluarilor de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, introduse in premiera in anul scolar in curs sunt concepute dupa modelul testelor internationale de tip PISA, care vor permite elevilor sa se pregateasca pentru noua forma de evaluare prevazuta de Legea nr. 1/2011", a explicat ministrul Educatiei.
Prin aceasta modificare, introducerea noilor forme de sustinere a examenelor este amanata pana in 2019, pentru ca acestea sa poata fi puse la punct corect.
PISA este o evaluare standardizata international, proiectata impreuna de catre tarile participante. Romania participa la aceste testari din 2000.