Medicii spun ca astfel de cazuri se intalnesc mai degraba in perioada rece si nu acum, in septembrie. Cei mai multi dintre copii au nevoie de administrare de oxigen.
"In acest moment, sectia respirator lucreaza la capacitate maxima si are 20 de pacienti internati cu pneumonie acuta. 80 la suta dintre acestia sunt cu insuficienta respiratorie acuta. Cei mai multi dintre ei, fie ca vin cu transportul de la domiciliu, cu masina personala sau cu ambulanta, ajung la noi in stadiul de insuficienta respiratorie acuta. Nu este caracteristic lunii septembrie, in mod normal lucrul acesta l-am fi resimtit undeva in sezonul rece, deci mult mai tarziu de luna septembrie, este neobisnuit ca in acest moment al anului sa ne confruntam cu situatia de fata", a explicat Dr. Gabriela Vlad, medic specialist pediatru la Spitalul de copii Victor Gomoiu din Capitala, pentru
News.ro.
Durata de internare a unui copil cu pneumonie acuta este de pana la 7 zile
Copiii care ajung cu insuficienta respiratorie la spital au nevoie de administrare de oxigen in primul rand, dar si de diferite tratamente, printre care si corticoterapia, de cele mai multe ori administrata atat inhalator, cat si inravenos.
"Pacientii care ajung la noi cu pneumonie si insuficienta respiratorie acuta necesita, de prima intentie, administrarea de oxigen pe masca adaptat varstei si restul tratamentului care poate sa insemne asocierea de corticoterapie, uneori antibioterapie in anumite situatii, investigatii suplimentare, supraveghere medicala si reevaluarea acestora permanenta. Corticoterapia este o forma de tratament cu cortizon cu derivati cu baza de cortizon si care se poate administra atat inhalator, dar si intravenos, parenteral. De cele mai multe ori, avem nevoie de forma inhalatorie, iar in cazurile cele mai severe, se pot asocia inclusiv variantele de administrare parenterala. Din pacate, cei mai multi dintre pacientii de care va povesteam, cu pneumonie acuta si insuficienta respiratorie acuta, au necesitat si administrarea de corticoterapie atat inhalatorie, cat si parenterala", a precizat medicul.
Corticoterapia, tratament fara efecte adverse daca este administrat pe durate scurte de timp. Durata de internare a unui copil cu pneumonie acuta este de pana la 7 zile, spune Dr. Gabriela Vlad. Medicul ii roaga pe parinti sa-i izoleze pe cei mici de colectivitate daca sunt bolnavi si sa tina legatura in primul rand cu medicul de familie.
"Din fericire, cazurile cu pneumonie si insuficienta respiratorie acuta internate in ultima perioada sunt cazuri care necesita perioade scurte de corticoterapie, cateva zile si ulterior scaderea dozelor si remiterea, concordant de altfel cu evolutia favorabila, deci nu vorbim despre reactii adverse, de cele mai multe ori, decat la administrarea pe termen lung", a mai spus medicul.
Recomandarile medicilor pentru a evita imbolnavirea
"Rugamintea noastra catre parinti ar fi in primul sa respecte normele de distantare, de igiena, spalatul mainilor, purtatul mastii, atat la copiii care sunt cu varsta de indicatie de purtare a mastii, cat si la adulti, de asemenea evitarea spatiilor supraaglomerate, atat cat se poate, si la primele semne de boala, testarea pacientilor, vizitarea medicului de familie, deci efectuarea unui consult la medicul de familie, testarea pacientilor antigen SARS-CoV-2, pentru ca inca nu am depasit momentul SARS-CoV-2 pe deplin si izolarea pacientului, acolo unde este cazul si, evident, urmarea recomandarilor medicului de familie", a explicat Dr.Gabriela Vlad.
Numar mare de copii care ajung la urgenta si la Spitalul Grigore Alexandrescu. In acest moment, in unitatea sanitara sunt internati peste 20 de copii cu insuficienta respiratorie.
"La UPU se prezinta in jur de 250-300 de copii zilnic, cam 30-40% sunt cu probleme pediatrice-viroze. Dintre acestia, aproximativ 20% se interneaza (in jur de 14 copii). Predomina virozele sub forma de insuficienta respiratorie, la copiii de varsta mica ce frecventeaza gradinitele si scolile. Sunt internati in acest moment peste 20 de copii cu insuficienta respiratorie", a declarat Dr. Raluca Alexandru, purtator de cuvant al Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitala.