"Din pacate, vedem doar saptamana aceasta numeroase cazuri de bullying, un element ingrijorator. Este tot o consecinta a pierderilor care au fost inregistrate nu numai in plan educational, dar si in planul tulburarilor sociale, comportamentale, emotionale", a spus Cimpeanu la Digi24.
Ministrul a precizat ca, incepand cu viitorul an scolar, fiecare scoala va avea un grup care sa gestioneze agresiunile si jignirile impotriva copiilor si sa previna astfel de situatii. Grupul va fi format din profesori, elevi, parinti si specialisti.
"La inceputul anului scolar viitor, in fiecare scoala va exista un grup de actiune anti-bullying", a mai spus el.
Potrivit statisticilor Asociatiei Salvati Copiii, un elev din patru este victima fenomenului de bullying.
Legea anti-bullying
Avem deja o lege anti-bullying si niste norme metodologice de aplicare a Legii. Normele au fost aprobate prin ordin de ministru si publicate in Monitorul Oficial din 10 iunie 2020, intrand in vigoare odata cu publicarea acestuia.
Implementarea planului anti-bullying, la nivelul fiecarei unitati scolare, presupune:
a) activitati de informare si constientizare asupra fenomenului de bullying pentru personalul scolii, copii si parinti;
b) masuri de comunicare si informare interna, la nivelul unitatii de invatamant, cu privire la procedurile de prevenire, identificare, raportare si interventie a situatiilor de bullying in spatiul scolar;
c) proceduri de interventie in situatiile de violenta psihologica-bullying;
d) responsabilizarea cadrelor didactice in scopul interventiei imediate in cazurile de bullying semnalate sau identificate;
e) organizarea unor activitati, precum concursuri, teatru forum s.a., in scopul incurajarii respectarii valorilor si misiunii declarate a scolii, participarea la identificarea, medierea sau raportarea situatiilor de bullying;
f) atragerea parintilor in participarea la dezbateri si sesiuni de informare cu privire la bullying;
g) activitati de masurare a impactului actiunilor cuprinse in planul anti-bullying si ale eficientei grupului de actiune.
h) orice alt tip de activitate care are scopul de a preveni bullying-ul.
Cu toate acestea, fenomenul violentei psihologice sau chiar fizice in scoli nu va fi usor de oprit, insa fiecare pas realizat in aceasta directie este important.