"Nu am vorbit niciodata despre reintroducerea uniformelor obligatorii. Am spus intotdeauna ca este bine. Atat cat am vazut in sisteme de educatie avansate - Statele Unite, Marea Britanie, Franta. Sa avem elevi mandri de scoala lor. Sa poarte un insemn, fie ca este un pin asa cum purtam tricolorul, putem purta insemnul scolii, fie ca este o cravata, fie ca este o esarfa pentru fete. Imi doresc sa fie mandri de scoala lor si acest lucru sa se faca si prin insemne. Insemnele de apreciere la adresa scolii nu inseamna uniforma obligatorie. In urma cu exact 40 de ani, in septembrie 1982, aveam matricole, nu stiu daca aveam o uniforma standard, dar eram mandru de apartenenta la Sf. Sava", a afirmat, luni, Sorin Cimpeanu, in prima zi de scoala a anului scolar 2022-2023, la Colegiul National 'Sf. Sava'.
Ministrul a precizat ca isi doreste ca, prin curriculum la dispozitia scolii, fiecare elev sa aiba sansa sa atinga potentialul lui maxim si sa se elimine "goana dupa note".
"Ne dorim un invatamant centrat pe competente, pe asteptarile elevilor, pe ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios in societatea viitorului. (...) Sa eliminam acea presiune inutila generata de goana dupa note a elevilor, goana dupa note a multor parinti care nu inteleg ca scoala nu se face pentru note. Scoala se face pentru ca ai lor copii sa deprinda acele competente care ii vor ajuta sa se dezvolte in viata conform propriilor aspiratii, atat personala, cat si profesionala. Curriculum la dispozitia scolii, la alegerea elevului, va trebui sa fie mult mai important decat pana acum pentru a oferi fiecarui elev sansa de atinge potentialul lui maxim", a adaugat ministrul Sorin Cimpeanu.
In 2020, un
proiect de lege care viza reintroducerea uniformelor obligatorii pentru toti elevii, in scopul cresterii sigurantei in scoli, a fost respins definitiv in Parlament. Potrivit proiectului de act normativ, parintii ar fi urmat sa primeasca 350 de lei/an de la stat pentru cumpararea uniformei, suma care ar fi fost atribuita in cote egale in fiecare semestru.
Proiectul a fost respins in data de 30.03.2021, in Camera Deputatilor, care este camera decizionala.