Catalin Osiceanu, profesor de matematica la o scoala gimnaziala din Bucuresti, relateaza intr-o
postare pe Facebook despre presiunile si amenintarile venite din partea unui parinte care, in loc sa descurajeze comportamentul agresiv al copilului, ii alimenteaza frustrarile si tendintele distructive.
Profesorul scrie ca parintele ar fi amenintat cadrele didactice ca fiul lui are o "lista neagra" cu persoane din scoala si, daca va avea acces la arma de foc din casa parinteasca, se va razbuna pe ele.
„Atentie! Ceea ce veti citi nu este un pamflet. Se intampla in scoala mea. (…) Un astfel de parinte vine sa ameninte profesorii, prezentand o lista neagra, intocmita de propriul copil, si colegii copilului ca e posibil sa asistam la drame, daca acesta va reusi sa ajunga la arma pe care tatal o detine in propria locuinta”, a scris profesorul Osiceanu.
Mai mult, copilul recurge la intimidari telefonice, cerand interventia unui membru al familiei dupa ce a primit nota 1 pentru ca a fost prins copiind. Redam in randurile de mai jos mesajul publicat de profesorul de matematica:
"Atentie! Ceea ce veti citi nu este un pamflet. Se intampla in scoala mea.
In peisajul scolar, apar tot mai multi nebuni. Acestia au statut, din pacate, de parinti. Sa nu va inchipuiti ca nebunia acestora este de genul celor pe care uneori ii vedem pe strada si ne gandim ca locul lor ar fi la ospiciu. Nu. Lor li se declanseaza dintr-o frustrare dusa la extrem. „Educatia” pe care le-o transmit propriilor copii este toxica. Vazand ca esueaza pe toate planurile, privind formarea pentru viata a copilului, isi scot armele pe care le detin si pornesc razboiul cu… scoala.
Pentru exemplificare va prezint un caz.
Un astfel de parinte accepta ca propriul copil sa urmareasca videoclipuri in care se promoveaza ura impotriva profesorilor. Fratii Tate sunt acceptati ca model. Se aliaza cu copilul cand acesta le spune ca profesorul „i-a dat 10 colegului cu care el este in conflict, iar pe el l-a tratat superficial”.
Un astfel de parinte accepta ca propriul copil sa stea timp indelungat in apa rece, ca sa raceasca, in semn de protest ca colegul lui a primit 10 si pentru a convinge ca profesorul ii face bullying, prin felul in care l-a apreciat pe copilul de zece.
Un astfel de parinte vine sa ameninte profesorii, prezentand o lista neagra, intocmita de propriul copil, si colegii copilului ca e posibil sa asistam la drame, daca acesta va reusi sa ajunga la arma pe care tatal o detine in propria locuinta. Prezinta ca act de bravura o decizie a copilului de a suna un membru din familie, sa-i spunem „nasu’”, dupa ce a primit nota 1, pentru ca a fost prins copiind la lucrare si sa-i ceara: „Extermina-l pe acest profesor!”
Cred ca v-am convins cum stau lucrurile acum in mediul scolar.
Daca cu un timp in urma se spunea ca fiecare scoala are nebunul ei, din pacate, in curand vom constata ca in fiecare clasa exista un astfel de specimen.
Scoala isi pierde usor, usor locul si rolul, deoarece trebuie sa se ocupe de astfel de cazuri, sa stranga probe si sa se adreseze organelor competente. Eu nu am fost pregatit sa fac asta si nici nu-mi doresc. Sunt nevoit sa o fac!
De ce s-a ajuns aici?!
O serie intreaga de factori a vulnerabilizat scoala. Nu exista o lege dedicata care sa protejeze elevii si profesorii in fata unor astfel de evenimente. Societatea e incurajata sa reclame orice doreste legat de scoala, chiar sub rezerva anonimatului spunea ministra Educatiei, dar nu produce efecte, daca cel care reclama se dovedeste de rea credinta. Scolii i se delega tot felul de sarcini care nu fac parte din categoria instructiv-educativa, dar care genereaza tensiuni si nemultumiri de genul: „mie n-au vrut sa-mi dea bursa”.
N-as vrea sa am dreptate, dar prevad aparitia unor evenimente, in scoli, pe care niciun om de buna credinta nu si le doreste.Luati aceasta pozitie a mea ca pe un manifest.
Va asigur ca va veti aminti ca cineva a vorbit despre asta", a scris profesorul, pe Facebook.