"Argumentele principale pentru care am dorit implementarea acestui sistem au fost: relationarea cu ministerul si inspectoratele devine mult mai usoara, datele vor fi transmise rapid, online. Daca profesorii aveau pana acum de facut raportari si situatii care dureau ore intregi, astazi ele vor fi scurte, un click, adica o secunda. Cel mai important este si imbunatatirea comunicarii dintre profesori si parintii elevilor. Pentru orice modificare, mentiune in contul elevului, sistemul genereaza in mod automat SMS catre parinti", a afirmat primarul sectorului 3, Robert Negoita.
Edilul apreciaza ca, prin acest sistem, vor scadea absentele cu 20% si vor creste mediile, existand un control mai bun din partea parintilor in activitatea scolara a copiilor.
Prezent la conferinta de lansare a proiectului, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a apreciat acest proiect, care ar putea duce in opinia sa la imbunatatirea rezultatelor la evaluarea nationala a elevilor. "Pentru prima oara am reusit sa aprobam decontarea manualelor scolare pentru clasele a XI-a si a XII-a. Din acest motiv imi place sa cred ca rezultatele vor fi mai bune la examenul de
Bacalaureat. La fel si catalogul electronic va contribui la rezultate mai bune", a spus ministrul.
Cimpeanu a opinat ca, pana in 2020, toate scolile din tara ar trebui sa aiba implementat acest catalog electronic, in cadrul unor proiecte ce vor primi finantari cu fonduri europene. "Ca profesor, acest sistem iti usureaza munca extraordinar pentru ca te scuteste de calculat medii, de stampilat, de greseli. Era multa munca birocratica. Va fi un catalog impecabil. In ultimii ani erau (cataloagele - n.r.) din hartie proasta, stateai sa lipesti si sa cosi la ele. Profesorul va avea un cod de acces in program, la fel si elevul si parintele. Catalogul are mai multe functii de absente, note si observatii. Parintele va vedea ce este scris imediat", a declarat directoarea unei scoli.
Reprezentanta firmei care implementeaza acest proiect-pilot in scolile sectorului 3, Roxana Simion, a aratat ca parintele va avea un cont propriu pe care il primeste prin instiintare de la Primarie sau scoala si va putea intra de pe orice calculator, laptop sau telefon pentru a vedea toata activitatea scolara a copilului.
"Parintele si elevul nu pot interveni in catalog, doar profesorul. Va fi o confidentialitate a elevului. Stiti, la catalogul clasic se pot sti notele oricarui elev. In momentul in care profesorul a completat nota sau absenta parintele afla si nu pot sa spuna ca nu stiu si pot lua atitudine in timp util", a explicat Simion.
Catalogul electronic poate fi implementat in scolile sectorului 3 deoarece toti profesorii detin laptopuri sau tablete care se pot conecta la sistemul wi-fi din scoli. La fiecare sfarsit de semestru, catalogul va fi scos la imprimanta si va putea fi arhivat alaturi de cel clasic.