Potrivit datelor Ministerului Educatiei Nationale (MEN), in anul scolar 2017–2018 (10 septembrie 2017 – 31 august 2018) au parasit sistemul de invatamant preuniversitar, prin demisie, 424 de cadre didactice cu statut de titular. in acelasi an scolar erau inregistrate peste 209.000 cadre didactice titulare, conform
romanialibera.ro.
Capitala ocupa pozitia de lider in clasamentul demisiilor din invatamant, cu 39 de dascali care au renuntat la cariera didactica. Pe locul al doilea se claseaza, potrivit datelor transmise de inspectoratele scolare catre MEN, judetul Cluj, cu 35 de profesori titulari care si-au dat demisia. in top se mai regasesc judetele Mures, cu 31 de titulari care au renuntat la cariera in invatamant, Brasov (24 de demisii inregistrate), Timis (23) si Iasi (22). Ca zona geografica, Ardealul a pierdut cei mai multi profesori titulari in invatamantul preuniversitar.
In anul scolar 2016–2017, aproximativ 550 de profesori titulari si-au dat demisia din invatamant.
Conform Ministerului Educatiei, in acest an, procentul de promovare la examenul de
titularizare, dupa solutionarea contestatiilor, este de 49,71%. Numarul mediilor de 10 a fost de 124. Anul trecut procentul a fost de 47,63%.
La proba scrisa din cadrul concursului national pentru ocuparea posturilor didactice din invatamantul preuniversitar, organizat in acest an, s-au prezentat 24.070 de candidati. 2.531 s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, 61 au fost eliminati, dintre care 27 pentru frauda, iar 34 de participanti pentru lipsa documentelor de identitate.
Pentru a promova examenul de
titularizare, candidatii trebuie sa obtina minimum nota 7, dar acest lucru nu le asigura si postul. Pentru angajarea pe perioada determinata (suplinire), candidatii trebuie sa obtina minimum nota 5 atat la proba scrisa, cat si la proba practica/inspectia speciala in profilul postului.
In ciuda acestor eforturi depuse, numarul cel mai mare al demisiilor se inregistreaza in randul celor deveniti recent titulari in invatamant.
Teoretic, dupa Sanatate, in Educatie au fost inregistrate cele mai mari cresteri salariale din sistemul bugetar anul acesta. in realitate insa, dascalii aflati la inceput de cariera considera in continuare ca au un venit scazut.
Un profesor debutant cu studii superioare de lunga durata are un salariu de baza de 2.045 lei, in timp ce unul cu studii superioare de scurta durata are 1.915 lei.
Un invatator sau educator debutant, care are doar studii liceale, primeste un venit brut de 1.849 lei.
Mai exact, un profesor cu studii superioare de lunga durata (4-5 ani sau Bologna plus masterat) primeste un salariu brut de 2.045 lei, adica 1.467 lei net.