"Corpul de control va merge maine si va vedea la fata locului cazuri concrete (...) Am triplat numarul de echipe. (Vor verifica - n.r.) in primul rand respectarea regulilor sanitare, dupa care raportarea ratei de vaccinare si (...) care sunt cauzele pentru o rata de vaccinare de 12%, rusinoasa. (...) Avem licee sanitare cu rata de vaccinare de 30 si ceva la suta. (...) Am colegi foarte priceputi in domeniul juridic, vor propune exact acele masuri care e incadreaza in limitele legii", a declarat Cimpeanu duminica, la Digi 24.
Ministrul considera ca exista o legatura intre rata de vaccinare din scoli si atitudinea directorilor fata de acest subiect.
"Acolo unde directorul este anti-vaccinist, vom gasi o rata foarte scazuta de vaccinare. Acesta este adevarul. Nu e normal sa fii cadru didactic, sa fii un exemplu pentru elevi si sa nu intelegi importanta si necesitatea vaccinarii, sa nu intelegi progresul stiintei", a mai spus Sorin Cimpeanu.
54% dintre scoli erau programate sa se deschida de maine pentru ca au atins un procent de vaccinare de 60% in randul angajatilor. Asta spunea Sorin Cimpeanu vineri, conform
observatornews.ro, vorbind de cifrele inregistrate la sfarsitul lunii trecute. Cu o zi inainte sa inceapa orele, rata de vaccinare s-a modificat.
"De vineri pe 29 octombrie, pana vineri, pe 5 noiembrie, da, am avut situatii cu modificari semnificative pentru rata de vaccinare. Prin actualizarea acestor date, luni vor putea merge la gradinita si la scoala elevii din 68% de scoli si gradinite", a declarat Cimpeanu.
Controalele vor verifica si daca raportarile sunt corecte sau nu. Responsabilitatea pentru corectitudinea raportarilor apartine autoritatilor locale.
Scolile au acum cadrul legal care le permite sa stabileasca daca scoala se desfasoara fizic sau online, in functie de rata de vaccinare a angajatilor. Mai exact, daca personalul unei scoli atinge rata de vaccinare de 60%, consiliul de administratie al scolii emite decizia de reluare a cursurilor in format fizic. Inspectoratul Scolar Judetean trebuie informat despre decizie, insa nu mai este nevoie de aviz DSP sau al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.
Se pregateste testarea bisaptamanala in scoli
"Testele vor fi folosite de doua ori pe saptamana pentru toti prescolarii si elevii, toti profesorii si invatatoriii si pentru tot personalul didactic si nedidactic din fiecare scoala si gradinita", a spus ministrul Cimpeanu.
Minstrul a precizat ca scolile si gradinitele vor incepe sa primeasca testele non-invazive incepand de saptamana viitoare. Cadrele didactice for fi instruite si vor incepe sa administreze testele.