Modificarea vine sa combata abandonul scolar din cauza distantei prea mari dintre unitatea de invatamant si localitatea de domiciliu a elevului.
"Din pacate, in Romania, mai ales in mediul rural, dar nu numai, abandonul scolar este din ce in ce mai frecvent, atingand cote alarmante in anumite regiuni ale tarii. Printre cauzele acestui fenomen poate fi inclusa, fara indoiala, si distanta mare dintre unitatea de invatamant si localitatea de domiciliu a beneficiarului actului de educatie. Chiar daca in cazul micsorarii numarului de elevi/prescolari/ anteprescolari in aplicarea prevederilor legale unitatea de invatamant pierde personalitatea juridica, aceasta continua sa functioneze, dar intr-o alta forma, adica fara principalele servicii (secretariat, directorat) care sunt asigurate doar de catre unitatea de invatamant cu personalitate juridica sub controlul careia functioneaza", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca, desi schimbarile nu sunt aparent majore, in practica, masura va fi de mare ajutor acelor parinti care intampina greutati in a se deplasa intr-un alt sat al comunei pentru a obtine o adeverinta sau pentru a beneficia de servicii pe care doar unitatea cu personalitate juridica le poate oferi.
"Problema numarului mic de elevi cu care se confrunta in primul rand tot mai multe unitati de invatamant din mediul rural este consecinta directa a abandonului scolar, a interesului extrem de scazut pe care populatia il manifesta in ceea ce priveste actul de educatie", mai noteaza initiatorii proiectului de lege.
Scolile isi pierd personalitatea juridica la mai putin de 300 de elevi
Actuala legislatie prevede ca unitatile de invatamant de stat au personalitate juridica daca se organizeaza si functioneaza, dupa caz, astfel:
- cu minimum 300 de elevi
- cu minimum 300 de elevi, prescolari si anteprescolari
- cu minimum 150 de prescolari si anteprescolari
- cu minimum 100 de elevi si/sau prescolari, in cazul unitatilor de invatamant special.
Legea Educatiei nationale prevede si o exceptie: "prin exceptie, se pot organiza unitati de invatamant de stat cu personalitate juridica cu efective mai mici de elevi, dar nu mai putin de 100 de elevi, care sa ofere educatie si formare profesionala prin invatamantul dual".
Scolile din mediul rural vor putea functiona cu un minimum de 100 de elevi
Prin urmare, se propune modificarea Alineatului (1) al articolului 19 din Legea educatiei nationale nr. 1 din 5 ianuarie 2011, astfel:
"(1) In sistemul national de invatamant, unitatile de invatamant de stat au personalitate juridica daca se organizeaza si functioneaza, dupa caz, astfel:
a) cu minimum 300 de elevi in mediul urban si cu minimum 100 de elevi in mediul rural;
b) cu minimum 300 elevi, prescolari si anteprescolari in mediul urban si cu minimum 100 de elevi, prescolari si anteprescolari in mediul rural;
c) cu minimum 150 de prescolari si anteprescolari in mediul urban si cu minimum 100 de prescolari si anteprescolari in mediul rural;
d) cu minimum 80 de elevi si/sau prescolari in cazul unitatilor de invatamant special".
De asemenea, "prin exceptie de la prevederile alin. (1), se pot organiza unitati de invatamant de stat cu personalitate juridica cu efective mai mici de elevi, dar nu mai putin de 80 de elevi, care sa ofere educatie si formare profesionala prin invatamantul dual. In cazul in care nu se mai intrunesc caracteristicile invatamantului dual prevazute la art. 25 alin. (4) si cerintele pentru organizarea acestuia, prevazute la art. 25 alin. (5), unitatea de invatamant va intra in structura sau functioneaza ca structura, dupa caz, a unei alte unitati de invatamant cu personalitate juridica din localitate".