Potrivit metodologiei de organizare a programului Saptamana Verde, aprobata prin Ordinul ME 3.629 din 2 februarie, in aceasta perioada, "Directorul unitatii de invatamant, in colaborare cu echipa coordonatoare, monitorizeaza prezenta anteprescolarilor /prescolarilor/elevilor si a cadrelor didactice la activitatile programului „Saptamana verde”. Activitatile educative aprobate se inscriu in condica de prezenta a cadrelor didactice, absentele anteprescolarilor /prescolarilor /elevilor se inscriu in mod corespunzator in catalog" - Art. 21 din Metodologie.
De asemenea, la Art. 9 din Metodologie se precizeaza clar: "Participarea la programul „Saptamana verde” este obligatorie atat pentru anteprescolari/prescolari/elevi, cat si pentru toate cadrele didactice din unitatea de invatamant".
In perioada alocata programului „Saptamana verde” se pot desfasura activitati educationale precum: lectii in natura, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbita, exercitii de constructie participativa a unor scenarii de viitor, vizionari de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii in folosul comunitatii, voluntariat, expeditii si excursii in parcuri naturale si arii protejate, fara a se limita la acestea.
>>
Vezi AICI Metodologia pentru programul Saptamana Verde
Pentru acest lucru, cadrele didactice au acces la o platforma dedicata educatiei pentru schimbari climatice si pentru mediu. Platforma cuprinde o biblioteca digitala cu resurse educationale pe teme de mediu si clima, exemple si oferte de activitati, o harta interactiva a disponibilitatilor de cazare gratuita din ariile naturale protejate, precum si exemple cu privire la orarul si proiectarea activitatilor.
Conform structurii anului scolar 2022-2023, Programul „Saptamana verde” se desfasoara in perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, timp de 5 zile consecutive lucratoare, a caror planificare se afla la decizia unitatii de invatamant.