Scoala, din septembrie 2020
"In urma analizei situatiei platformelor educationale din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, la nivelul fiecarui judet, Ministerul Educatiei si Cercetarii a demarat o ampla actiune de sprijinire a scolilor care nu detin platforme educationale, astfel incat, daca va fi cazul, invatarea online sa fie posibila si in cadrul acestor unitati de invatamant, in conditii optime.
Astfel, in data de 17 august, zi in care a pornit oficial actiunea, a fost initiata configurarea sistemelor educationale gratuite de tip GSuite si Office 365 in 226 de scoli din intreaga tara.
Actiunea este desfasurata cu sprijinul echipei de experti e-learning din cadrul proiectului "Curriculum relevant, educatie deschisa pentru toti" - CRED si a voluntarilor coordonati de "Scoala de Valori", fiind posibila cu suportul tehnic al echipei Eduapps", a anuntat MEC.
Totusi, in Romania sunt in prezent 6.293 de unitati scolare,
potrivit Ministerului Educatiei. Mai mult, pe langa cele 6.293 de scoli cu personalitate juridica sunt alte 11.171 de structuri arondate, care pot fi cladiri de scoli, gradinite sau crese. Este putin probabil ca pana pe 14 septembrie, cand incepe noul an scolar, sa fie configurate sistemele educationale gratuite pentru toate aceste scoli, iar profesorii vor fi nevoiti din nou sa improvizeze scoala online.
Alternativa este ca profesorii sa acceseze de acasa anumite platforme educationale, folosind propriile resurse, precum laptop, internet si energie electrica.
Una dintre aceste platforme este
www.scoalapenet.ro, platforma recomandata de Ministerul Educatiei pentru elevii si profesorii care stau acasa. Ea a fost conceputa de patru organizatii neguvernamentale cu experienta in domeniile educatie, tehnologie si comunicare. Platforma are solutii simple care sa ii ajute pe cei aproape 180.000 de profesori din România sa se adapteze si sa se familiarizeze cu predarea prin noile tehnologii, continuând lectiile de acasa.
Cadrele didactice pot invata sa utilizeze sistemele educationale gratuite de tip GSuite si Office 365 in cadrul programului de formare pentru cadrele didactice "T
elescoala profesorilor", difuzat de luni pana vineri pe TVR 2. Ministerul Educatiei si Cercetarii a anuntat ca programul va include 15 cursuri privind utilizarea platformelor educationale pentru sustinerea de lectii online, dar nu a amintit nimic despre resursele materiale de care profesorii au nevoie ca sa sustina scoala online.