Schimbari importante din invatamant vizeaza profesorii. Modul special, eliminarea discriminarii, reglementarea profesiei de bona

de Laura Galescu la 28 Nov. 2018
3 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbari importante din invatamant vizeaza profesorii. Modul special, eliminarea discriminarii, reglementarea profesiei de bona28Nov.2018

Se anunta modificari importante in invatamant si multe dintre ele vizeaza profesorii. Cadrele didactice vor fi formate pentru educatia timpurie si invatamantul primar prin includerea unui modul special pentru insusirea competentelor de predare in regim simultan. De asemenea, se planuieste eliminarea discriminarii care apare intre cadrele didactice si cele de conducere indrumare si control, referitor la reducerea normei de predare cu 2 ore. Mai mult, profesia de bona primeste reglementare si este inclusa in cadrul personalul didactic auxiliar.

50 de deputati si senatori (atat din partea PSD cat si partea USR, UDMR, ALDE si minoritati) au initiat o modificare majora a Legii Educatiei. Printre noutati apar multe aspecte legate de profesori.
 
Regasiti mai jos (textul extras din proiectul de lege) modificarile importante din invatamant, care vizeaza profesorii, asa cum apar ele in Propunerea Legislativa initiata de cei 50 de deputati si senatori.
 
 
Alineatele (3), (4), (5) si (6) ale articolului 262 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
"(3) Norma didactica de predare-invatare-evaluare si de instruire practica si de evaluare curenta a anteprescolarilor, prescolarilor si a elevilor in clasa reprezinta numarul de ore corespunzator activitatilor prevazute la alin. (1) lit. a) si se stabileste dupa cum urmeaza:
 
a) un post de profesor pentru educatie timpurie pentru fiecare grupa cu program normal, constituita in educatia timpurie, insumand 5 ore pe zi de activitati cu copiii;
b) un post de invatator/invatatoare sau de institutor/ institutoare ori de profesor pentru invatamantul primar pentru fiecare clasa din invatamantul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate cu norma didactica de predare, norma constand din 15-17 ore pe saptamana cu disciplina optionala inclusa, fara orele profesorilor de specialitate, conform planurilor cadru in vigoare;
f1) normarea si incadrarea pe un post a personalului didactic din invatamantul special integrat, pentru cel din centrele logopedice interscolare, pentru personalul didactic itinerant si de sprijin se realizeaza pentru 5-10 copii/elevi/tineri cu deficiente moderate sau usoare, respectiv pentru 3-5 copii/elevi/tineri cu deficiente grave, profunde sau asociate;"
 
„(4) Personalul didactic de predare, conducere, indrumare si control cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu gradul didactic I. beneficiaza de reducerea normei didactice cu 2 ore saptamanal, fara diminuarea salariului.
 
(5) Norma didactica se poate reduce ca urmare a solicitarii cadrului didactic, adresata directorului scolii, respectiv ca urmare a solicitarii cadrului didactic de conducere, indrumare si control, adresata inspectoratului scolar general.
 
(6) Personalul didactic de predare, conducere, indrumare si control respectiv de instruire practica, care beneficiaza de reducerea normei didactice, poate avea dreptul la remunerarea activitatii in regim de plata cu ora sau cumul de norme, doar dupa efectuarea normei complete, prevazute la alin. (3) lit. c), d) si e)."
 
Dupa alineatul (4) al articolului 263 se introduce un nou alineat, alin. (41), cu
urmatorul cuprins:
 
"(41) Activitatile optionale din educatia timpurie pot fi predate, in conditiile prezentei legi, de profesorii pentru educatie timpurie de la grupa respectiva, in cadrul activitatilor postului, daca fac dovada calificarii prin diploma de studii ori prin certificatul de competenta. Activitatile optionale din educatia timpurie pot fi predate si de alti profesori cu studii superioare de specialitate, fiind incluse in norma acestora, sau prin plata cu ora, in cazul in care profesorii pentru educatie timpurie de la grupa respectiva nu fac dovada calificarii prin diploma de studii sau prin certificatul de competenta."
 
Dupa alineatul (4) al articolului 58 se introduc sase alineate noi, alin.(5), (6), (7), (8), (9), (10), cu urmatorul cuprins:
 
„(5) In conditiile in care statul, consiliile judetene, locale nu finanteaza programul "scoala dupa scoala" parintii pot incheia contracte cu unitati de invatamant preuniversitar pentru inchirierea spatiilor destinate educatiei, respectiv contracte de furnizare de servicii educationale cu profesori incadrati in sistemul de invatamant.
 
(6) Profesorii prevazuti la alin. (5) se pot inregistra si incheia contracte de furnizare de servicii educationale inclusiv sub forma de persoane fizice autorizate.
 
(7) In conditiile in care statul prin Ministerul Educatiei Nationale va finanta prin plata cu ora serviciile prestate de profesor in programul ..scoala dupa scoala".
 
(8) Atunci cand profesorul provine de la o alta unitate de invatamant decat cea in care se presteaza serviciul, este necesar acordul Consiliului de administratie a scolii care incheie contractul de inchiriere a spatiului.
 
(9) Parintii pentru gestionarea, finantarea programului „scoala dupa scoala" pot infiinta organizatii neguvernamentale care incheie contractele prevazute la alin. (5) in numele acestora.
 
(10) Statul va sustine generalizarea ofertarii programului „scoala dupa scoala" pentru
intregul sistem de invatamant preuniversitar pana in anul 2030, in mai multe etape."
 
 
Dupa litera g) a articolului 250 se introduce o noua litera, lit. g1), cu urmatorul cuprins:
"g') pentru functia de bona - absolvirea unui curs in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 375/2002, republicata, cu examen pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala/'
 
Articolului 249 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"Articolul 249 - Personalul didactic auxiliar este format din:
 
a) bibliotecar, documentarist, redactor;
b) informatician;
c) laborant;
d) tehnician;
e) pedagog scolar / asistent educational;"
f) instructor de educatie extrascolara;
g) asistent social; g1) bona
h) corepetitor;
i) mediator scolar;
j) secretar;
k) administrator financiar (contabil);
1) instructor-animator;
m) administrator de patrimoniu."

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce MODIFICARI apar in programa scolara pentru clasele V-VIII?


Clasele V-VIII din viata copilului necesita un efort de adaptare si de invatare constanta.

Programa scolara este destul de greoaie. Nu pierdeti din vedere:
  • Rezumatele textelor studiate
  • Teste rezolvate de matematica
  • Gramatica - Fise de lucru rezolvate

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

modificari invatamantinvatamant 2018profesoriinsusire competente de predareprofesie de bonareducere norma de predare


x

Lasa un raspuns
Comentarii [3 comentarii]Adauga comentariul tau

30Nov.2018

Pensionarul Destept 30 Nov. 2018 02:20:55

PSDul ne iubeste pe noi. Noi suntem 80 la suta angajati, voi frecati menta financiar ca nu aveti faima noastra, cu 15 ore sau doctorat. Faceti socoteli, ca tot noi suntem angajati fara concurs, HA HA HA !!!
29Nov.2018

Gradul I 29 Nov. 2018 09:52:26

Avand in vedere faptul ca noile prevederi dau posibilitatea profesorilor sa-si echivaleze titlul stiintific de doctor cu gradul I doar dupa patru ani de la examenul de definitivat,desi unii profesori au peste 25 de ani vechime in invatamant la catedra , iar pe de alta parte, ca art.14 din legea salarizarii ii obliga pe profesori sa aleaga intre gradul I si doctorat,corect ar fi ca profesorii cu doctorat si 25 de ani vechime sa beneficieze si ei de reducerea normei didactice cu doua ore.Daca se impune alegerea,atunci si conditiile de eligibilitate trebuie sa fie aceleasi.
29Nov.2018

Alin 29 Nov. 2018 07:14:41

da vb mult si prost dar aici nu e discriminare deci invatatorii sa aiba 15 ore de predare pe saptamana ca de restul pana la 18 nu se fac niciunde numai scrie in condica si profesorii daca nu au 18 nu au norma iar educatorii la fel cat mai mult ce este aceasta tampenie nu au decat si invatatorii sa se preg sa predea reigie ed fizica sau chiar engleza la clasa lui si sa aiba 18 ore pe sapt. fara cei cu gr 1 si 25 ani vechime si aici iar discriminare dar ceilalti care au 25 ani ce nu mai sunt obositi si de ce nu au si ei dreptul la 16 ore pe sapt.
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitPregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//