Profesorii concediati disciplinar vor fi exclusi 7 ani din sistemul de invatamant

De Portal Invatamant
la 05 Ian. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profesorii concediati disciplinar vor fi exclusi 7 ani din sistemul de invatamant05Ian.2024

Profesorii sanctionati cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca nu vor mai putea ocupa posturi didactice/catedre in invatamantul preuniversitar de stat pentru o perioada de 7 ani scolari. Prevederea apare in Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar in anul scolar 2024—2025.

Noua Metodologie-cadru privind mobilitatea profesorilor a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.5bis din 4 ianuarie 2024.
 
"Art. 6, alin (13): Cadrele didactice sanctionate cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca nu pot ocupa posturi didactice/catedre in invatamantul preuniversitar de stat pentru o perioada de 7 (sapte) ani scolari, conform prevederilor art. 215 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare".

Inainte, sanctiunea era de excludere timp de un an de la catedra. Astfel, Ministerul Educatiei a crescut de sapte ori perioada in care profesorii, educatorii si invatatorii carora le este desfacut contractul de munca, din motive disciplinare, nu se pot reangaja in sistemul de invatamant.
 

Principalele abateri disciplinare pentru care pot fi sanctionati profesorii
 

Conform Legii invatamantului preuniversitar nr.198/2023, principalele abateri disciplinare ale personalului didactic de predare sunt urmatoarele:
*daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune
 
a) faptele de violenta fizica si/sau verbala indreptate impotriva elevilor sau a colegilor;
b) orice fapte sau atitudini care pot pune in pericol sanatatea si integritatea fizica sau psihica a anteprescolarilor /prescolarilor/ elevilor;
c) manifestarea convingerilor politice si prozelitismul religios in spatiul scolar;
d) activitatea de desfasurare a meditatiilor cu elevii de la propria clasa;
e) incalcarea dispozitiilor legii, a obligatiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel national sau ale unitatii de invatamant al carei angajat este sau in cadrul careia presteaza activitati de predare-invatare evaluare cu anteprescolarii/prescolarii/elevii;
f) fapte de natura sa aduca atingere imaginii, demnitatii sau drepturilor copiilor/elevilor si familiilor acestora ori sa prejudicieze onoarea si/sau prestigiul unitatii/institutiei, interesul invatamantului.
 
Abaterile disciplinare prevazute la lit. a) si b) pot fi sanctionate numai dupa solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialisti din cadrul DGASPC la solicitarea scrisa a unitatii de invatamant. In cazul in care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevazute la lit. a) si b), pe perioada desfasurarii cercetarii disciplinare, acesta nu va desfasura activitati didactice cu beneficiarii primari, cu pastrarea corespunzatoare a drepturilor salariale.
 
Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, in raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si control, cu pana la 15%, pe o perioada de 1—6 luni;
c) suspendarea, pe o perioada de pana la 3 ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru obtinerea gradatiei de merit, pentru ocuparea unei functii de conducere, de indrumare si de control ori a unei functii didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioada de pana la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare si desfasurare a examenelor nationale;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
 

Cum pot fi sesizate abaterile disciplinare ale cadrelor didactice

 
Extras din Legea invatamantului preuniversitar nr 198/2023

Art. 211. — (1) Orice persoana poate sesiza in scris, cu privire la savarsirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinara, prin inregistrarea sesizarii la secretariatul unitatii de invatamant, pentru faptele savarsite de personalul didactic angajat, prevazute de prezenta lege ca abateri disciplinare.
 
(2) Pentru cercetarea imprejurarilor si faptelor reclamate la alin. (1), savarsite de personalul didactic de predare din unitatile de invatamant, se constituie o comisie de cercetare disciplinara formata din 3—5 membri, dintre care unul reprezinta federatia sindicala din care face parte persoana aflata in discutie sau este un reprezentant al salariatilor, iar ceilalti au functia cel putin egala cu a celui care a savarsit abaterea. In situatia in care la nivelul unitatii de invatamant nu exista suficienti salariati care au functia didactica cel putin egala cu a salariatului cercetat, comisia de cercetare se completeaza cu persoane care au cel putin aceeasi functie, desemnate de catre DJIP/DMBIP, la solicitarea conducerii unitatii de invatamant.
 
(3) Comisiile de cercetare disciplinara se constituie prin decizie a directorului unitatii de invatamant abilitate in solutionarea sesizarii, dupa aprobarea lor de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant preuniversitar, pentru personalul unitatii.
 
(4) Pentru personalul didactic de predare din unitatile de invatamant preuniversitar, propunerea de sanctionare se face de catre oricare membru al consiliului de administratie. Sanctiunile se aproba de cel putin 2/3 din numarul total al membrilor consiliului de administratie si sunt puse in aplicare si comunicate prin decizie a directorului unitatii de invatamant preuniversitar.
 
Art. 212. — (1) In cadrul cercetarii imprejurarilor si faptelor reclamate, se stabilesc urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, existenta sau inexistenta vinovatiei, precum si orice alte date concludente. Audierea celui cercetat si verificarea apararii acestuia sunt obligatorii. Refuzul celui cercetat de a se prezenta la audiere, desi a fost instiintat in scris cu minimum 48 de ore inainte, precum si de a da declaratii scrise se constata prin proces-verbal si nu impiedica finalizarea cercetarii. Cadrul didactic cercetat are dreptul sa cunoasca toate actele cercetarii si sa isi produca probe in aparare.
 
(2) Cercetarea faptei si comunicarea deciziei se fac in termen de cel mult 30 de zile de la data inregistrarii raportului de cercetare disciplinara, la registratura generala a unitatii de invatamant preuniversitar, fiindu-i adusa la cunostinta persoanei de catre conducatorul institutiei dupa aprobarea in consiliul de administratie al acesteia, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Persoanei nevinovate i se comunica in scris inexistenta faptelor pentru care a fost cercetata.
 
(3) Sanctiunea se stabileste, pe baza raportului comisiei de cercetare, si se comunica celui in cauza, prin decizie scrisa, de catre directorul unitatii de invatamant.
 
(4) Persoanele sanctionate incadrate in unitatile de invatamant au dreptul de a contesta, in termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectiva la Comisia Nationala pentru Inspectie Scolara de la nivelul ARACIIP.
 
(5) Normele privind componenta, organizarea, functionarea si atributiile Comisiei Nationale pentru Inspectie Scolara de la nivelul ARACIIP se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educatiei.
 
(6) Sub sanctiunea nulitatii absolute, decizia de sanctionare disciplinara cuprinde in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca care au fost incalcate de catre salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de catre salariat in timpul cercetarii disciplinare;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
 
(7) Dreptul persoanei sanctionate de a se adresa instantelor judecatoresti este garantat.
 
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

abateri disciplinaresanctiuni profesorititularizare 2024metodologie-cadru mobilitate profesori


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//